Wijngoed Thorn Pinot Gris 2022, elegant en zuiver sap

Nederlandse wijnen van de bijzonder goed geslaagde oogst 2022: ik ben er erg benieuwd naar. Ditmaal staat de Pinot Gris van Wijngoed Thorn op de proeftafel.

Reeds in 2001 is Wijngoed Thorn gestart met de teelt van druiven in de omgeving van het prachtige plaatsje Thorn in Midden-Limburg. De wijngaarden hebben inmiddels een oppervlakte van ruim 7 hectare. Het wijngoed heeft een uitstekende reputatie opgebouwd. Harry en Mieke Vorselen verbouwen de “traditionele” druivenrassen Pinot Gris, Auxerrois, Riesling, Pinot Noir, Frühburgunder en Dornfelder.

Er is een proeflokaal bij Wijngoed Thorn, midden in het plaatsje Thorn. Kijk voor de openingstijden even op de website. Een bezoek kunt u dan mooi combineren met het bezichtigen van het “witte stadje” met de vele terrasjes en de schitterende abdijkerk.

In het glas staat de Pinot Gris uit het zonnige en warme oogstjaar 2022. Herkomstbenaming BGA Maasvallei Limburg. De vergisting heeft plaatsgevonden in roestvrijstalen tanks, onder een gecontroleerde temperatuur van 14 graden. Alcohol is 12,5 procent.

Wijngoed Thorn Pinot Gris 2022

Helder en licht strogeel in het glas.
Een open, elegante neus met fruitaroma’s van perzik en mirabellen. De geur van natte kiezels op de achtergrond. Rijp en zoet fruit voert de boventoon. Mooie, zuivere aroma’s.
Vrij zacht en lieflijk op de tong met een prettig bittertje. Een iets filmend/romig mondgevoel. Licht kruidig. Ananas, wat limoen, mirabellen en abrikozen. Frisse zuren die niet hoog zijn en mooi geïntegreerd. De wijn is goed in balans en heeft volume.

Heerlijke, elegante Pinot Gris van Wijngoed Thorn. Zacht, sappig, zuiver en breed van smaak. Uitstekende wijn van Nederlandse bodem!

Score voor de Pinot Gris 2022 van Wijngoed Thorn: 15,2 punten.

2 gedachten over “Wijngoed Thorn Pinot Gris 2022, elegant en zuiver sap”

  1. De proefnotie van deze wijn berust op? Het zegt mij als ” leek” niets. Natte kiezels, heeft volume en zuivere aroma’s.
    Waarom gebruik de tester de WSET proefnotities hier niet?

  2. Beste Dieter, de proefnotitie is gebaseerd op mijn persoonlijke ervaring met deze wijn. Ik gebruik hierbij mijn eigen bewoordingen en associaties, op basis van mijn jarenlange proefvaardigheid. Jammer dat deze notitie jou niets zegt. Met vriendelijke groet, Ed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *