wijngoed thorn

Wijngoed Thorn Frühburgunder 2022

Ik proef wederom een wijn van Wijngoed Thorn. Ditmaal de Frühburgunder, een weinig voorkomende druif in Nederland. Hoe pakt dat uit?

Reeds in 2001 is Wijngoed Thorn gestart met de teelt van druiven in de omgeving van het prachtige plaatsje Thorn in Midden-Limburg. De wijngaarden hebben inmiddels een oppervlakte van ruim 7 hectare. Het wijngoed heeft een uitstekende reputatie opgebouwd. Harry en Mieke Vorselen verbouwen de “traditionele” druivenrassen Pinot Gris, Auxerrois, Riesling, Pinot Noir, Frühburgunder en Dornfelder.

Er is een proeflokaal bij Wijngoed Thorn, midden in het plaatsje Thorn. Kijk voor de openingstijden even op de website. Een bezoek aan het proeflokaal kunt u dan mooi combineren met het bezichtigen van het “witte stadje” met de vele terrasjes en de schitterende abdijkerk.

Eerder heb ik van Wijngoed Thorn de Pinot Gris uit 2022 geproefd. Nu staat de Frühburgunder in het glas, een vroeger rijpende variant van de Pinot Noir. Een druif die je niet vaak tegenkomt in Nederland, maar dat zou best wel eens kunnen veranderen in de toekomst. In Duitsland is de druif terug van weggeweest, dus wie weet…

De herkomstbenaming van deze wijn is BGA Maasvallei Limburg. De vergisting heeft plaatsgevonden in roestvrijstalen tanks, onder een gecontroleerde temperatuur van 14 graden. Alcohol is 12,5 procent.

Wijngoed Thorn Frühburgunder 2022

Licht robijnrood in het glas met een kleurintensiteit van 1,5 uit 5. Bleekrood in de rand. In de neus fijne aroma’s van rood fruit (kersen en rode bessen). Wat aards met geuren van natte kalksteen. Iets filmend op de tong. Kruidig, zwarte peper en iets tijm. Vlierbessen, zure kersen, bramen en een beetje confituur/bessenjam. Een klein bittertje, salmiak en honingdrop. Sappig, rond,  evenwichtig en bijna fluwelig.

Een fijne, elegante soepele rode wijn. Licht gekoeld op z’n best. De fijne kruidigheid geeft body en maakt de wijn spannend. Ideale wijn voor wie de voorkeur geeft aan een glas niet al te zwaar rood. 

Score voor de Frühburgunder 2022 van Wijngoed Thorn: 15,4 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *