Wijngaard St. Martinus Olivier 2017, een goed huwelijk tussen twee druivenrassen

Ik proef een mooie blend van de Limburgse Wijngaard St. Martinus, Olivier uit het oogstjaar 2017.

Duurzaam en innovatief wijn maken


In de omgeving van het Zuid-Limburgse bergdorpje Vijlen liggen de wijngaarden van St. Martinus. Wijnmaker en oenoloog Stan Beurskens en zijn deskundige team maken hier op innovatieve en duurzame wijze witte, rode, rosé en mousserende wijnen. Stan en zijn team hebben, volgens hun bedrijfsfilosofie, er bewust voor gekozen om voor het grootste deel te werken met de zogeheten nieuwe (hybride) druivenrassen. De wijngaard is in 1988 door Hans Beurskens opgezet. In 1995 neemt zoon Stan de wijngaard van zijn vader over. In 2014 wordt de nieuwe, hypermoderne kelder en het wijnkenniscentrum geopend. Stan is naast zijn werkzaamheden bij St. Martinus een veelgevraagd adviseur voor verschillende wijngaarden in Nederland en het buitenland.
Je kunt St. Martinus bestempelen als een vooraanstaande wijngaard in Nederland, met een uitstekende reputatie. Ook qua oppervlakte is St. Martinus in Nederland vooraanstaand: het areaal bedraagt nu 28 hectare.

Inmiddels heb ik deze wijngaard in de Zuid-Limburgse heuvels enkele malen bezocht.
Voor wie geïnteresseerd is in het verslag van mijn eerste bezoek aan Wijngaard St. Martinus in 2013, klik HIER.

Cuvée Olivier


Op de proeftafel staat de rode cuvée Olivier uit het oogstjaar 2017. Vorig jaar heb ik aandacht besteed aan een wijn uit datzelfde oogstjaar: de witte cuvée Gris de Villare.

De naam Olivier verwijst naar de jongste telg van de “Beurskens wijn familie”.
De cuvée Olivier is samengesteld uit het nieuwe ras Monarch en het traditionele ras Pinot Noir. Een combinatie die uitdagend genoeg is om te proeven! De wijn heeft 12 maanden op eikenhouten vaten gelegen. Het alcoholpercentage is (voor Nederlandse begrippen) een stevige 14,5 procent.
Met grote nieuwsgierigheid en gepaste spanning open ik de fles…

Wijngaard St. Martinus Olivier 2017

De kleur is helder en diep granaatrood. De intensiteit van de kleur waardeer ik op 4 uit 5. Purperrood in de rand.
Een neus die zich redelijk opent. Wat rokerig, cederhout en aardse geuren. Het fruit van bosbessen en kersen. Ietsjes ingetogen, maar verfijnd en aangenaam.
Vol en rijk in de eerste aanzet, met wat stroefheid op de tong. Prominente zuren zorgen voor een fris accent. Een breed smaakpalet. Rijpe zwarte kersen en donkere pruimen. Fijne kruiden, iets zoutig, drop, laurier. Het hoge alcoholpercentage proef ik eigenlijk niet. Een lange, wat zwoele afdronk.

Olivier 2017 presenteert zich als een verleidelijke, ronde en redelijk stevige wijn. De blend van deze twee druivenrassen is dan ook zonder meer geslaagd. Ik zou gekscherend willen zeggen dat er sprake is van een wijn die gemaakt is volgens de regels van het poldermodel: consensus tussen een oud en nieuw druivenras in je glas!

Olivier van Wijngaard St. Martinus scoort een fraaie 15,5 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #wijngaardstmartinus #nederlandsewijn #limburgsewijn #pinotnoir #monarch

Een gedachte over “Wijngaard St. Martinus Olivier 2017, een goed huwelijk tussen twee druivenrassen”

  1. Beste lezer,
    Naarstig op zoek naar deze topper. Ex collega heeft een zoon genaamd Olivier, geboren in 2017-voor wie ik dus dit als kado zoek. Ik hoop dat iemand mij blij kan maken. Al naarstig naar gezocht bij verschillende etablissementen die St.Martinus verkopen. Zo ook bij de leverancier. Helaas zonder succes. Hoor graag wie mij blij kan maken. Nancy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *