Wijngaard St. Martinus Cuvée Barrique 2009, BGA Limburg, Nederland

Wijngaard St. Martinus Cuvée Barrique 2009

Nederlandse wijnen, we besteden er relatief veel aandacht aan. Zijn ze werkelijk goed, is al die aandacht terecht?


Ik dacht, trek de stoute schoenen aan en organiseer een blinde proeverij met een Bordeaux Grand Cru (Talbot 1989), een mooie Toscaan van niveau (Le Serre Nuove dell’ Ornellaia 2008) en deze Nederlandse wijn. Eens kijken of deze wijn zich staande kan houden tegen het geweld van de gevestigde orde. Voor mij was de proeverij uiteraard niet blind maar wel buitengewoon spannend. Ik nam een risico maar ik wilde een bevestiging van wat ik vermoedde: Nederlandse wijn heeft goede tot zeer goede kwaliteit, die zich kan meten met kwaliteitswijnen uit de “oude wereld.”
En ja, het pakte goed uit voor Wijngaard St. Martinus. De wijn was niet de beste qua punten, maar hield zich keurig staande. Niet onbelangrijk, geen van de blindproevers wist te raden dat dit een Nederlandse wijn was….

De gebruikte druivensoorten in deze Cuvée van wijnmaker Stan Beurskens en zijn team zijn voornamelijk Cabernet Cortis aangevuld met Cabernet Cantor. De houtrijping bedraagt 18 maanden op Frans eiken. Alcoholpercentage 12,5 procent. De prijs “af” Wijngaard St. Martinus is € 18,45.

Wijngaard St. Martinus Cuvée Barrique 2009

Een diepe donkerrode kleur. In de rand volrood. Mooie plakkerige tranen in het glas (2,7).
De neus geeft zwarte peper, paprika, zwarte bessen, bosgrond en wat aards. Fris, ook dat typische sperciebonengeurtje is aanwezig. Open en aantrekkelijk, complex (4,2).
Op de tong vol, veel donker fruit van zwarte bessen en bramen. Iets alcoholisch en een stevige body met frisse zuren. Iets stroeve tannines. Breed: de smaakimpressies gaan verder met drop, tabak, cassis en vanille (7,3).
Goed glas, een Nederlandse topwijn. Redelijk intens, de wijn heeft complexiteit en is weelderig voorzien van fruit. Ja, in Nederland worden “gewoon” uitstekende wijnen gemaakt (2,6).

Totaal 16,8 punten. Drinken nu tot 2018.

De proefnotities van de andere wijnen worden op een later tijdstip gepubliceerd.

Ed
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!