Wijngaard St. Martinus 7 Zonden, mondvullend en gastronomisch rood

De 7 Zonden van Wijngaard St. Martinus is een bijzondere rode wijn die slechts in beperkte oplage verkrijgbaar is. Ik heb deze wijn weten te bemachtigen en onderworpen aan een review.

Waarom is deze wijn bijzonder? Het belangrijkste aspect wat deze wijn in mijn optiek bijzonder maakt is dat deze cuvée is samengesteld uit wijn van drie jaargangen, in dit geval 2016, 2017 en 2018. De 7 Zonden heeft houtopvoeding ondergaan voor een tijdsduur van 12 maanden op Frans en Amerikaans eiken. De gebruikte druivenrassen zijn Cabernet Cortis, Cabernet Cantor en Pinotin. De verhouding tussen die rassen is mij niet bekend. “Het geheim van de smid” (in dit geval wijngaardenier Stan Beurskens) zullen we maar zeggen. Deze 7 Zonden, met herkomstbenaming BGA Limburg, heeft overigens een flink alcoholpercentage van 14,5 procent.

Wijngaard St. Martinus staat voor duurzaam en innovatief

Wijngaard St. Martinus (ik zie ook wel eens de benaming Wijndomein St. Martinus voor bij komen) is gelegen in het Zuid-Limburgse (berg)dorpje Vijlen. Wijnmaker en oenoloog Stan Beurskens, zijn vrouw Nienke en zijn deskundige team maken hier op innovatieve en duurzame wijze witte, rode, rosé en mousserende wijnen. Stan en zijn team hebben, volgens hun bedrijfsfilosofie, er bewust voor gekozen om voor het grootste deel te werken met nieuwe druivenrassen. De wijngaard is in 1988 door vader Hans Beurskens opgezet. In 1995 neemt zoon Stan de wijngaard van zijn vader over. In 2014 wordt de nieuwe, hypermoderne kelder en het wijnkenniscentrum geopend. Stan is naast zijn werkzaamheden bij St. Martinus een veelgevraagd adviseur voor verschillende wijngaarden in Nederland en het buitenland.
Je kunt St. Martinus bestempelen als een vooraanstaande wijngaard in Nederland, met een uitstekende reputatie. Ook qua oppervlakte is St. Martinus in Nederland vooraanstaand: het areaal bedraagt nu maar liefs 28 hectare. Die wijngaarden liggen op verschillende locaties in Zuid-Limburg, onder andere daar waar het succesvolle pop-up Wijnrestaurant op het land dit jaar heeft gestaan.

de ontvangst- en verkoopruimte met daaronder (niet zichtbaar) de wijnmakerij en kelder

Wijngaard St. Martinus 7 Zonden

Een volle, intens donkerrode kleur. Geconcentreerd en iets purper in de rand.
De neus komt, na enig walsen, aardig los. Fruitaroma’s van blauwe bessen en kersen. Het vanille van de houtopvoeding komt duidelijk naar voren. Ook wat aards, bosgrond, rokerig, tabak.
Vol in de mond met vrij zachte tannines. De fijne zuren zijn iets prominent, maar geven de wijn ook een tikje spanning. Iets drogend. Bosbessen, jodium, zoute drop, laurier en een beetje chocolade. De smaak van de eikenhoutlagering is goed geïntegreerd en komt mooi terug in de afdronk.

7 Zonden is een redelijk stevige, mondvullende rode wijn. De cuvée is mooi in balans. Dat cuveren kun je natuurlijk wel aan deze wijngaardenier overlaten. Vele proevers/kenners zullen verrast zijn als deze wijn tijdens een blindproeverij wordt beoordeeld. Een goed product van de wijnbouw in Nederland! Gastronomisch ook prima inzetbaar bij bijvoorbeeld een rundvleesgerecht, lamsvlees of wild. Echt een wijn die past bij dit seizoen!

Een goede score voor de 7 Zonden: 15,5 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #wijngaardstmartinus #nederlandsewijn #limburgsewijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *