Wijngaard Sint Martinus Cuvée Barrique 2009, hoe rijpt een wijn van nieuwe rassen?

Hoe ouderen Nederlandse wijnen? Ik probeer het uit met deze Cuvée Barrique uit het jaar 2009 van Wijngaard Sint Martinus.

Bovenstaande vraag wordt nog interessanter door eraan toe te voegen dat dit een wijn die gemaakt is van de zogeheten nieuwe druivenrassen. Nieuwe rassen, oftewel hybride, Piwi, interspecifiek en wat voor benamingen er nog meer circuleren in de wijnwereld. Ik hou het gewoon op “nieuw”.

Deze Cuvée Barrique is gemaakt van twee druivenrassen. Volgens het rugetiket zijn dat voornamelijk de Cabernet Cortis en een beetje Cabernet Cantor. De wijn heeft een houtlagering van 18 maanden meegekregen op Franse eiken vaten. Alcohol is 12,5 procent. Afkomstig uit het oogstjaar 2009, toen Nederlandse wijn eigenlijk bezig was de kinderschoenen aan het ontstijgen en de bekendheid van wijn uit Nederland bij vele wijnliefhebbers nog goed en wel tot stand moest komen.

Over Wijngaard St. Martinus

In het prachtige heuvellandschap rondom het bergdorpje Vijlen liggen de wijngaarden van St. Martinus. Wijnmaker en oenoloog Stan Beurskens, zijn vrouw Nienke en het deskundige team maken hier op innovatieve en duurzame wijze witte, rode, rosé en mousserende wijnen. Stan en zijn team hebben, volgens hun bedrijfsfilosofie, er bewust voor gekozen om voor het grootste deel te werken met nieuwe druivenrassen. St. Martinus is een bekend en vooraanstaand wijnbedrijf in Nederland, met een uitstekende reputatie. Ook qua oppervlakte is St. Martinus in Nederland vooraanstaand: het areaal aan wijngaarden bedraagt momenteel maar liefs 28 hectare.

Wijngaard Sint Martinus Cuvée Barrique 2009

Een heldere, diepdonkerrode kleur. In de rand wat bleekrood. Iets ontwikkeling zichtbaar. Mooie, hangende tranen in het glas.
De neus opent zich goed. Fraaie (ook tertiaire) aroma’s van zwarte bessen, tabak, sperziebonen en rode bieten. Wat aards, rokerig en de geur van een nat bos.
Drogend op de tong, met vrij stevige tannines. Salmiak, zoethout, vanille en wat koolgroenten. Donker fruit wat zich enigszins op de achtergrond bevindt. Vrij zachte zuren. Complex. Iets mollig van smaak. Een lange afdronk, wat warm en aards.

Het is de eerste keer dat ik een Nederlandse wijn proef van meer dan 10 jaar oud. En het resultaat mag er zijn! Dit is een volwaardige, volle rode kwaliteitswijn met veel lengte en body. Iets gerijpt van smaak, maar nog geen vermoeidheid te bespeuren.

Score voor de Cuvée Barrique 2009 van Sint Martinus: 16,7 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *