Wijngaard Saalhof Secco, licht mousserend en plezierig wit uit de polder

Wijngaard Saalhof
Een begrip in Westfriesland: Wijngaard Saalhof. Ik proef de Secco, een licht mousserende wijn.

Wijngaard Saalhof is prachtig gelegen in het polderlandschap van Westfriesland, even ten noorden van Hoorn.

Er is meer dan alleen een wijngaard

Bij Wijngaard Saalhof worden uit de druivenrassen Johanniter, Souvignier Gris, Rondo, Solaris en Pinot Noir verschillende witte, rode, rosé en mousserende wijnen gemaakt. Daarnaast zijn er bij Saalhof diverse andere activiteiten/mogelijkheden. Er is een Bed and Breakfast, er staan vijf vakantiewoningen bij de wijngaard en er zijn camperplaatsen. Voor het eten hoeft u niet ver weg want er is een uitstekend restaurant op het erf gevestigd: restaurant Saalig.

De Secco

Verschillende wijnen van wijnmaker Siem Loos hebben inmiddels de proeftafel gepasseerd en nu is de Secco aan de beurt. U kunt de Secco vinden in de webshop van Wijngaard Saalhof voor de prijs van € 9,95.

De Secco oftewel “Het mirakel uit Westfriesland” is gemaakt van de Johanniter druif. Hij wordt gebotteld in Duitsland, een procedure die wel vaker plaatsvindt bij mousserende wijn uit Nederland.
Het openen van de Secco gaat eenvoudig met de plastic schroefdop. En dan is het tijd om te proeven…

Wijngaard Saalhof

Wijngaard Saalhof Secco

Een heldere kleur, bleekgeel met een groene tint erin. Lichte kleurintensiteit, 1,5 uit 5 voor witte wijn. Fijne belletjes in het glas.
In de neus neem ik wat snoeperige aroma’s (zuurstok/perendrups) waar, naast het fruit van gele appels en abrikozen. Ook ruik ik wat brooddeeg. Een aantrekkelijk bouquet wat zich goed opent.
Slank van smaak en droog, maar niet strakdroog. Citrusfruit, ananas, gele grapefruit en mandarijn. Winegums en een wit pepertje. De prettige mousse is goed in balans met de wijn en speelt geen overheersende rol. Deze Secco nodigt uit voor nog een glas.

Een soepele en lichtvoetige mousserende wijn, die geen moment gaat tegenstaan. Mooi om te drinken bij een feestelijke aangelegenheid of gewoon “omdat het kan”.

Score: 12,8 punten.

Nu prima op dronk, bewaren heeft geen toegevoegde waarde.
Wijngaard Saalhof
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #wijngaardsaalhof #nederlandsewijn #johanniter