Wijngaard Saalhof Pinot Noir 2018, een stijlvolle charmeur

Pinot Noir uit de Westfriese polder. Wederom is Wijngaard Saalhof erin geslaagd een uitstekende wijn neer te zetten.

Ik zeg wederom, omdat al eerder een (succesvolle) Pinot Noir van Wijngaard Saalhof de proeftafel heeft gepasseerd. Die wijn was van het oogstjaar 2017 en slechts in een beperkte oplage gemaakt. U kunt de recensie er op nalezen.

Wijngaard Saalhof: te zien en te doen

Wijngaard Saalhof is een wijnbedrijf gelegen bij het plaatsje Wognum, in de regio West-Friesland, provincie Noord-Holland. De volgende druivenrassen worden verbouwd: Johanniter, Solaris, Souvignier Gris, Rondo en Pinot Noir. Hieruit worden witte, rode en mousserende wijnen gemaakt.
Daarnaast zijn er bij Saalhof diverse andere activiteiten/mogelijkheden. Er is een Bed and Breakfast, er staan vijf vakantiewoningen bij de wijngaard en er zijn camperplaatsen. Voor het eten hoeft u niet ver weg, want er is een uitstekend restaurant op het erf gevestigd: restaurant Saalig.

Over de Pinot Noir 2018

Op de proeftafel staat de Pinot Noir uit het mooie oogstjaar 2018. Over de Pinot Noir uit 2017 was ik al enthousiast, dus mijn verwachtingen waren hoog gespannen.
Deze wijn heeft een houtopvoeding gehad van ongeveer 9 maanden in eikenhouten vaten. Het alcoholpercentage is een “rustige” 12 procent.
De Pinot Noir 2018 is in de webshop van Wijngaard Saalhof te vinden met een prijskaartje van 15 euro.

Wijngaard Saalhof Pinot Noir 2018

Een vrij diepe robijnrode kleur, met een intensiteit van 3 uit 5 best diep voor een Pinot Noir. In de rand loopt de kleur bleekrood weg.
Elegante neus van zwarte kersen en bosbessenjam. Wat aardse geuren van natte bosgrond. Zuiver en open.
Zacht en rond in de eerste aanzet. Fijn rood fruit van pruimen en kersen, cassis en iets vanille. Fluwelige tannines, die aangenaam en merkbaar aanwezig zijn. Licht kruidig, zoethout en een zoetje aan het eind. Een rond en soepel smaakpalet, redelijk fris, rijk en vol.

Het is Wijngaard Saalhof weer gelukt een prachtige wijn te maken uit de Pinot Noir. In 2018 zaten de klimatologische omstandigheden natuurlijk ook mee. Het is een charmante wijn geworden, plezierig, toegankelijk, met veel rijp fruit. Een aanrader!

Score voor de Wijngaard Saalhof Pinot Noir uit 2018 is een fraaie 15,5 punten.

De wijn is nu op dronk en kan een flesrijping van 3- 4 jaar goed doorstaan.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #wijngaardsaalhof #nederlandsewijn #pinotnoir