Wijngaard Saalhof Johanniter Riesling 2018, een verrassend mooie blend

Een bijzondere blend, afkomstig van Wijngaard Saalhof uit het Westfriese Wognum.

Wijngaard Saalhof en de vele mogelijkheden

Bij Wijngaard Saalhof in de regio West-Friesland worden uit de druivenrassen Johanniter, Souvignier Gris, Rondo, Solaris, Pinot Noir en een beetje Riesling verschillende witte, rode, rosé en mousserende wijnen gemaakt. Daarnaast zijn er bij Saalhof diverse andere activiteiten/mogelijkheden. Er is een Bed and Breakfast, er staan vijf vakantiewoningen bij de wijngaard en er zijn camperplaatsen. Voor het eten hoeft u niet ver weg want er is een uitstekend restaurant op het erf gevestigd: restaurant Saalig. Tijdens de corona crisis worden er prachtige afhaalmaaltijden klaargemaakt onder de naam “Saalig thuis diner”.

Pionieren met een bijzondere blend

De wijn die voor mij staat is een blend van de druiven Johanniter (95 procent) en Riesling (5 procent). Een “huwelijk” tussen een nieuw en traditioneel ras. Gaat dat geen ruzie in het glas opleveren? Ik verwacht eigenlijk van niet, omdat de Johanniter is ontstaan uit een kruising waarin de Riesling een belangrijke rol heeft gespeeld. De vinificatie is gedaan met een Oostenrijks Riesling gist. Het proces van vinificatie was voor wijnmaker Siem Loos ook een beetje “pionieren”. Het was wat onzeker hoe het eindresultaat zou zijn in de zin van “is de wijn meteen op dronk” of “geeft enige flesrijping een beter resultaat”. Toch is besloten de wijn vorig jaar te bottelen. Onlangs heb ik de fles geopend en dat leidde tot de volgende proefnotitie.  

In de wijngaarden van Saalhof november 2019

Wijngaard Saalhof Johanniter Riesling 2018

De kleur is helder en licht strogeel. De kleurintensiteit is 2 op een schaal van 5.
Een verfijnde en open neus. Fruitaroma’s van peer, abrikoos en zelfs wat tropische geuren (meloen). Rijp zoet fruit en blanke rozijnen . Een aantrekkelijke en expressieve neus.
Redelijk zacht en rond van smaak. Licht kruidig met frisse zuren en een fijn restzoetje. Gele appels, citrus en perencompote. De citrussmaken zijn subtiel op de achtergrond aanwezig. Zuiver van smaak en redelijk vol in de mond.

Een soepele wijn met veel rijp fruit en een fijne frisheid. De wijn doet door de rijpheid van het fruit bijna mediterraan aan. Er is balans in het smaakpalet. Een bijzonder goed geslaagde blend!
De wijn is nu prima op dronk maar een flesrijping van 3-4 jaar doet de wijn geen kwaad.

Deze blend van Johanniter en Riesling scoort goed: 14,4 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #wijngaardsaalhof #nederlandsewijn #johanniter #riesling