Wijngaard Saalhof Fantastique Johanniter 2016, Noord-Holland, Nederland

Wijngaard Saalhof Fantastique
In de landelijke omgeving van het Westfriese Wognum ligt Wijngaard Saalhof.

Saalhof is niet alleen een wijngaard. Er zijn veel meer faciliteiten te vinden op deze mooie plek. Om er enkele te noemen: Er is een uitstekend restaurant, genaamd Saalig. Daarnaast is er een Bed & Breakfast, er zijn 5 vakantiewoningen en 8 camperplaatsen.
Het hele jaar door worden er diverse activiteiten georganiseerd, klikt u HIER maar eens.

De totale oppervlakte van de wijngaarden van Saalhof is ongeveer 4 hectare. Hiervan is ongeveer 50 procent met de Johanniter beplant.
De belangrijkste druiven op Saalhof zijn de Johanniter, Solaris, Souvignier Gris, Rondo en ja zelfs met de Pinot Noir wordt er op serieuze wijze en succesvol geëxperimenteerd.

We proeven de Johanniter uit het mooie oogstjaar 2016. Een wijn met 12 procent alcohol. Rest mij nog te melden dat op de fles een zilveren medaille prijkt van de Piwi wijnkeuring van 2017. Piwi staat voor “Pilzwiderstandsfähige Rebsorten” (schimmeltolerante druivenrassen).

De prijs van een fles Fantastique Johanniter is € 9,50. Bij de aankoop van 6 flessen betaalt u er slechts 5!

Wijngaard Saalhof Fantastique Johanniter 2016

Een heldere kleur, licht strogeel met een groene zweem erin.
De neus is fijn, fris en zuiver. Ik ruik gele appels, abrikozenconfiture, iets ananas en limoen.
Op de tong is deze Johanniter licht kruidig, een beetje “würzig” zouden onze oosterburen zeggen. Rijp citrusfruit en iets grassig. Ook wat ziltig. De zuren zijn mooi gedoseerd en geraffineerd aanwezig. De wijn heeft een medium body en is mooi in balans met het rijpe fruit en de zuren. Voor een Johanniter is deze wijn van Saalhof zelfs wat mild te noemen.

Een goede Johanniter waarin je duidelijk proeft dat dit een geslaagd oogstjaar is. Wat ook te proeven is dat er smaakkenmerken van de Riesling druif in de wijn zitten. Dat is niet zo verwonderlijk, omdat de Johanniter druif een kruising is waar de Riesling een rol in heeft gepeeld.
Prima wijn uit de Lage Landen!

Score: 13,3 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2020.