Wijngaard Noordland Rondo du Nord 2022, eerlijk, soepel en robuust rood uit de polder

In de regio West-Friesland, niet zo ver bij mij vandaan, ligt Wijngaard Noordland. Ik proef de Rondo du Nord van het prachtige oogstjaar 2022.

Wijngaard Noordland ligt op één van de “hogere” gronden van Heerhugowaard, in de provincie Noord-Holland. De bodem bestaat hier, hoe kan het ook anders, uit rijke klei. Men teelt hier een aantal druivenrassen op biologische, natuurlijke en duurzame wijze.  Noordland maakt droge rode, droge witte en halfdroge mousserende wijnen in zowel wit als rosé. Wijngaard Noordland is ongeveer 0,5 hectare groot (of klein, zo u wilt). Bezoek is mogelijk op afspraak.

Een nieuwkomer is deze wijngaard niet; eigenaar Johan Stoop is sinds 2005 gestart met de eerste aanplant. Thans staan er de rassen Johanniter, Souvignier Gris, Muscaris en Rondo.

Op de proeftafel staat de Rondo du Nord en wel de variant “fruitig-licht op eiken“. Er is namelijk ook nog een Rondo du Nord “eiken”. Het verschil zit uiteraard in de houtopvoeding. Deze “fruitig-licht op eiken” heeft deels een lagering op eikenhouten vaten gehad. De variant “eiken” heeft 1 jaar extra op eikenhouten vaten gerijpt.

Deze Rondo du Nord uit het succesvolle oogstjaar 2022 heeft 12 procent alcohol. De fles wordt afgesloten door middel van een kurk. Ik heb deze wijn gekocht bij één van de verkooppunten bij mij in de buurt: fruitteler Eerlijk en Heerlijk in Zuidoostbeemster. De prijs ligt rond de 11 euro.

Wijngaard Noordland Rondo du Nord “fruitig-licht op eiken” 2022

Een diepe, donkerrode kleur met een intensiteit van een dikke 4 uit 5. In de rand purperrood. Geconcentreerde kleur.
De neus heeft wat geuren van bosbessen en zwarte kersen. Iets vanille en natte zwarte aarde. Een tikje medicinaal/chemisch, wat na het walsen wegtrekt. Gekonfijt rood fruit.
Wat drogend op de tong. Rijke, ronde tannine en niet al te hoge zuren. Zoethout, salmiak, laurierdrop, en cacao. Donkerrood fruit van bosbessen en zure kersen. Iets zwarte peper en jodium. Vrij rond en kruidig. Niet complex maar wel redelijk geconcentreerd sap.

Deze Rondo du Nord van de Noord-Hollandse poldergronden is een eerlijke, wat boerse droge rode wijn met een robuuste, maar vrij soepele smaak. Goed gemaakt van de rijpe Rondo druiven uit dit warme oogstjaar.

Score voor de Rondo du Nord van Wijngaard Noordland: 14,4 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *