Wijngaard Noordland Blanc du Nord 2019, vriendelijk en sappig polderwit

Van de rijke Noord-Hollandse kleigronden komt deze vriendelijke Blanc du Nord van Wijngaard Noordland.

Wijngaard Noordland ligt op één van de “hogere” gronden van Heerhugowaard, in de provincie Noord-Holland. De bodem bestaat hier, hoe kan het ook anders, uit rijke klei. Men teelt hier een aantal druivenrassen op biologische, natuurlijke en duurzame wijze.  Noordland maakt droge rode, droge witte en halfdroge mousserende wijnen in zowel wit als rosé. Wijngaard Noordland is ongeveer 5.000 m2 groot. Bezoek is mogelijk op afspraak.

Johan Stoop is eigenaar van Noordland. In 2005 is hij gestart met de eerste aanplant van druivenstokken.  Johan is dus al wat jaren bezig in de wijnbouw. Er staan zogeheten nieuwe rassen aangeplant. Deze nieuwe rassen hebben het voordeel wat vroeger af te rijpen en ze zijn resistent tegen veel voorkomende schimmelziektes. Aanvankelijk stonden er bij Noordland 3 rode en 3 witte druivenrassen. Door de jaren heen heeft er een selectie plaatsgevonden. Sinds 2019 staan er in de wijngaard de witte Johanniter en Souvignier Gris en de blauwe Rondo.

Ik proef de Blanc du Nord uit het oogstjaar 2019. Deze wijn zag ik liggen bij één van de verkooppunten van deze wijnen, bij mij in de buurt. In dit geval fruitteler Eerlijk en Heerlijk in Zuidoostbeemster. Deze wijn is gemaakt uit een blend van de Johanniter en Souvignier Gris. De verhoudingen zijn mij niet bekend. Blanc du Nord heeft 11,5 procent alcohol en de flesafsluiter bestaat uit een schroefdop. Draaien maarrr…

Wijngaard Noordland Blanc du Nord 2019

Een heldere kleur, die licht strogeel oogt in het glas.
In de neus fruitaroma’s van perzik, peer en zelfs wat banaan. Een lichte geur van natte wol. Vrij open en aantrekkelijk. Wel wat vervliegend.
Soepel en rond in de mond. Licht romig. Vrij stevige zuren, maar niet overdadig of storend. Rijpe gele appels, perzik, abrikoos en ananas. Witte peper en wat nootachtig. Een eerlijke, zuivere smaak.

Vriendelijke en sappige wijn. Ietwat stevig in de smaak, die in de verte wat kenmerken heeft van wijn gemaakt uit Chardonnay. Een prima glas “polderwijn”.

Score voor de Blanc du Nord van Wijngaard Noordland: 13,7 punten.

De prijs van de wijnen van Noordland zitten tussen de € 9,50 en € 11,50. Scherpe prijs voor een Nederlandse wijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *