Wijngaard Hesselink Strowijn 2016, een exclusieve dessertwijn

Een exclusieve dessertwijn van Nederlandse bodem. Met deze Strowijn van Wijngaard Hesselink haalt u iets bijzonders in huis.

Strowijn: wat is dat eigenlijk? Strowijn is een wijn, in dit geval gemaakt van Solaris druiven, die na “edele rotting” zijn geplukt en vervolgens nog verder zijn ingedroogd door de druiven voor 6 weken op stro te laten liggen. De Solaris is een druif die van zichzelf al tot hoge suikergehaltes kan komen, het sap van deze druiven had bij het persen een waarde van maar liefs 200 oechsle! Deze strowijn uit het oogstjaar 2016 heeft 9,5 procent alcohol. Strowijn kan niet ieder jaar worden gemaakt. De omstandigheden moeten meezitten. Dat geeft gelijk de exclusiviteit aan van deze wijn. In het jaar 2016 lukte het dus wel. Dat oogstjaar kenmerkte zich vooral door een warme en zonnige septembermaand, wat de rijping van de druiven gunstig heeft beïnvloedt.

De lezers/volgers van onze site weten onderhand wel waar de wijngaarden van Wijngaard Hesselink zich bevinden en waar wijnmaker Gerhard Ensing voor staat. “Voor ieder wat wils” wat zoveel betekent dat Gerhard veel verschillende soorten wijn maakt van zijn druiven in de Achterhoek. Met dat in gedachte is het niet vreemd dat ook deze Strowijn voorkomt in zijn assortiment. De wijn is gebotteld in een flesje van 250 ml. en het flesje wordt afgesloten door middel van een schroefdop.

de prachtige kleur van deze Strowijn

Wijngaard Hesselink Strowijn 2016

Een heldere, fraaie donkere amberkleur (zie foto). Mooie hangende tranen in het glas.
De neus is elegant en zoet. Boerenjongens, gewelde krenten en rozijnen en gekonfijt gedroogd fruit. Rijpe meloen, peer, bijenwas en een snuf honing. Dat typische schimmelige geurtje is ook aanwezig.
Een dik en vettig mondgevoel. Intens zoet, vol en rond is de eerste indruk. Ook wat plakkerig/stroperig. Caramel, peercompote en confiture. Zacht en zeer rijp fruit. De smaak doet denken aan nectar. Op de achtergrond wat zuren die voor een zeer lichte frisheid zorgen. Die zuren hadden wat mij betreft een iets grotere rol in het smaakpalet mogen spelen. Snoeperige fruitzuurtjes in de afdronk.

Deze Strowijn is een volle, zeer zoete en zachte dessertwijn. Een bijzondere Nederlandse wijn en leuk om een flesje tijdens de komende feestdagen bij de hand te hebben. Bovendien is dit een wijn die je nog jarenlang kunt bewaren.

Score voor de Strowijn 2016 van Wijngaard Hesselink: 16,5 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #wijngaardhesselink #achterhoek #nederlandsewijn #solaris #strowijn  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *