Wijngaard Hesselink Solaris Barrique 2017, een volle en kruidige wijn

De Solaris laat zich weer eens van zijn beste kant zien in deze wijn van Wijngaard Hesselink uit de Achterhoek.

Regelmatig proef ik wijnen van Wijngaard Hesselink. Wijnmaker Gerhard Ensing zwaait de scepter bij Hesselink over de 4 hectare aan wijngaarden die diep in het oosten van de Achterhoek zijn gelegen, dichtbij de Duitse grens. Zijn motto is: “voor ieder wat wils”. Hij produceert dan ook veel verschillende wijnen in diverse smaaktypen. Daarvoor gebruikt hij de druivenrassen Regent, Pinotin, Solaris, Johanniter, Riesel, Cabernet Noir, Souvignier gris, Chardonnay, Nero, Rondo en Salome. Het brede assortiment omvat 17-18 verschillende wijnen.

Wijnen gemaakt van de Solaris nemen een belangrijke plaats in bij Wijngaard Hesselink. Deze succesvolle druif wordt bij Hesselink gebruikt voor de productie van een drietal wijnen: een Solaris zonder houtrijping, deze Solaris met houtrijping en een Strowijn. De laatstgenoemde bijzondere (dessert) wijn zal ik nog dit jaar aan een review onderwerpen.
Nu staat de Solaris Barrique van het oogstjaar 2017 op de proeftafel. Het alcoholpercentage is 13,7 procent, en dat is niet ongewoon voor een wijn gemaakt van de Solaris.

Wijngaard Hesselink Solaris Barrique 2017

Een heldere, iets felle goudgele kleur. Qua diepte is de kleurintensiteit gemiddeld voor witte wijn.
Fijne neus! Fruitaroma’s van peer, ananas, gele appels en muskaat. Ik krijg associaties aan een veld vol met gele bloemen. Ook een geur van een natte kiezelgrond.
Vol en krachtig in de eerste aanzet met een filmend mondgevoel. Witte peper, kaneel, kool, vanille en appelstroop. Gedroogd geel fruit. Iets alcoholische warmte. Licht zoet van smaak met vrij milde zuren. De stevigheid van de wijn zit vooral in het kruidige element en (in mindere mate) de alcohol. De frisheid blijft echter wel overeind in de smaak.

Deze houtgerijpte Solaris is een volle, rijke wijn met veel kruidigheid erin. Knap hoe wijnmaker Gerhard Ensing er keer op keer in slaagt om goede kwaliteitswijnen te produceren. Deze wijn is bovendien prima gastronomisch inzetbaar, ik denk dan aan kruidige oosterse gerechten.

Solaris Barrique 2017 scoort 14,9 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #wijngaardhesselink #nederlandsewijn #solaris #achterhoeksewijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *