Wijngaard Hesselink Solaris 2017, Solaris met een frisse touch

Wijngaard Hesselink Solaris 2017, Solaris met een frisse touch

Deze Solaris van Wijngaard Hesselink is net even anders dan wat we gewend zijn van deze druif.

De Solaris druif, wie kent ‘m niet in wijnliefhebbend Nederland. Een succesvol schimmeltolerant ras wat door vele wijnproducenten hier te lande wordt gebruikt. De wijnen zijn vaak vol van smaak met vrij milde zuren en aardig wat zoete (tropische) fruitsmaken. Het smaakpalet doet mij soms wel eens denken aan wijnen van de Chardonnay of Viognier. De druif bereikt een hoog suikergehalte, waarden van 100 oechsle en hoger zijn geen uitzondering. De inzetbaarheid van de druif is groot: er worden zowel mono-cépage wijnen van gemaakt als blends. Ook houtgebruik wordt toegepast.

Wijngaard Hesselink is diep in het oosten van de Achterhoek gelegen, dicht bij de Duitse grens. Wijnmaker Gerhard Ensing zwaait hier de scepter over circa 4 hectare aan wijngaarden. Zijn motto is: “voor ieder wat wils”. Hij produceert dan ook veel verschillende wijnen in diverse smaaktypen. Daarvoor gebruikt hij de druivenrassen Regent, Pinotin, Solaris, Johanniter, Riesel, Cabernet Noir, Souvignier gris, Chardonnay, Nero, Rondo en Salome. Het brede assortiment omvat 17-18 verschillende wijnen.

Daarnaast kunt u bij Wijngaard Hesselink terecht voor wijnproeverijen en rondleidingen door de wijngaard met een uitgebreide uitleg over de druiventeelt en alles wat er bij het maken van wijn komt kijken. Het ruime terras nodigt uit voor een mooi glas wijn. En als het even wat minder weer is, kunt u terecht in de gezellige Schoppe.
Ik proef de Solaris (zonder houtopvoeding) uit het oogstjaar 2017.

Wijngaard Hesselink Solaris 2017

De heldere kleur neigt iets naar citroengeel. Een gemiddelde kleurintensiteit voor witte wijn.
Prettige neus waarin het tropisch fruit als eerste opvalt. Verder fruit van perzik en peer. Iets rinsig en een tikje gronderig. Wat gele paprika.
Redelijk vol en stevig in de mond met fijne, opwekkende zuren. Een wat boterig mondgevoel. Gewelde rozijnen, ananas, iets peper en wat honing. Zacht geel gedroogd fruit. Een goede zoet/zuur balans.

Prima Solaris! In de geur precies wat je van een Solaris kan verwachten. In de smaak heeft de wijn, behalve het typische Solaris fruit, ook een frisse touch door de zuren. Hierdoor wordt de wijn ook spannend, een element wat niet vaak voorkomt bij Solaris. Wellicht is de oorzaak het wat lastige oogstjaar 2017, maar in dit geval pakt dat goed uit!

De score voor deze Solaris van Wijngaard Hesselink is 14,8 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #wijngaardhesselink #nederlandsewijn #solaris #achterhoeksewijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *