Wijngaard Hesselink Pinotin Barrique 2017, een ronde en rijke rode wijn

De Pinotin Barrique van Wijngaard Hesselink is een welkome verschijning op de proeftafel. Verschillende jaargangen heb ik mogen proeven en de wijn stelde nooit teleur. Hoe zit dat met de 2017?

De naam Pinotin suggereert een verwantschap met de Pinot Noir, maar dat is niet zo. De Pinotin is een door de bekende Zwitser Valentin Blattner ontwikkelde schimmelresistente blauwe druif. Het is een kruising waar onder andere de welbekende Cabernet Sauvignon een rol in heeft gespeeld. Om precies te zijn luidt de kruisingsformule als volgt: Cabernet Sauvignon x Silvaner x (Riesling x Vitis Vinifera)x (JS 12417 x S 7053). Waarvan akte. De druif doet het prima in Nederland. Hij is ongeveer een week na de Regent rijp (midden tot eind september).

Deze houtgerijpte Pinotin was bij de laatste Wijnkeuring van de Lage Landen 2021 goed voor een zilveren medaille! Een mooi resultaat voor wijnmaker Gerhard Ensing van Wijngaard Hesselink. Ik heb de wijn overigens geproefd zonder dat ik op de hoogte was van de behaalde medaille. Dus, niet gehinderd door enige vorm van “voorkennis” heb ik de volgende proefnotitie gemaakt…

Wijngaard Hesselink Pinotin Barrique 2017

Een geconcentreerde, donkerrode kleur met een hoge intensiteit. Vol doorlopend tot in de rand.
De neus komt vrij mild en lieflijk over. Fruitaroma’s van rode kersen en bosbessen. Wat rode paprika en rode kool. De houtrijping komt tot uitdrukking in de geur van vanille. Een tikje rokerig.
Net als de neus is ook de smaak vrij mild, maar wel met een goede lengte. Laurierdrop, zoethout, melkchocolade en een pepertje. Sappig rood fruit en een plezierig en goed gedoseerd restzoetje. Ook in de smaak is het houtgebruik goed terug te proeven, zonder dat het opdringerig wordt. Alles is mooi in balans.

Deze Pinotin Barrique is een ronde, rijke en toegankelijke wijn die elegant en soepel overkomt. Precies zoals je kan verwachten van een wijn gemaakt van de Pinotin. Goede kwaliteitswijn!

Score voor de Pinotin Barrique 2017 van Wijngaard Hesselink: 15,3 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *