Wijngaard Hesselink Johanniter zoet 2016, dis’n is neet zoer.

“Voor elk wat wils” is het motto bij Wijngaard Hesselink. Dus is er ook een zoete Johanniter in het assortiment te vinden.

Achterhoeks in een apart taaltje. “Dis’n is neet zoer” staat er op het etiket van deze fles. Welnu, vertaald in Algemeen Beschaafd Nederlands: “deze is niet zuur”. Simpel eigenlijk en daarmee typeren we gelijk het smaakpatroon van deze wijn. Een zoete witte wijn dus, met een restsuikergehalte van 20 gram per liter, gemaakt van de Johanniter druif met een vrij laag alcoholpercentage van 12 procent.

Wijngaard Hesselink is diep in het oosten van de Achterhoek gelegen, dicht bij de Duitse grens. Wijnmaker Gerhard Ensing zwaait hier de scepter over circa 4 hectare aan wijngaarden. Zijn motto is, zoals gezegd: “voor ieder wat wils”. Hij produceert dan ook veel verschillende wijnen in diverse smaaktypen. Daarvoor gebruikt hij de druivenrassen Regent, Pinotin, Solaris, Johanniter, Riesel, Cabernet Noir, Souvignier gris, Chardonnay, Nero, Rondo en Salome. Het brede assortiment omvat 17-18 verschillende wijnen.

Fiets of rij gerust een keertje langs want bij Wijngaard Hesselink kunt u terecht voor wijnproeverijen en rondleidingen door de wijngaard met een uitgebreide uitleg over de druiventeelt en alles wat er bij het maken van wijn komt kijken. Het ruime terras nodigt uit voor een mooi glas wijn. En als het even wat minder weer is, kunt u terecht in de gezellige Schoppe.

Wijngaard Hesselink Johanniter zoet 2016

Licht strogeel van kleur met een gemiddelde intensiteit. Iets pétillant bij het inschenken.
De neus opent zich goed. Fruitaroma’s van peer, perzik, gele appel en limoen. Wat honing, boenwas en mint.
Licht tot medium zoet van smaak met daartegenover de fijne zuren die de Johanniter druif kenmerken. Daardoor heeft de wijn een frisse smaak en komt niet log over. De smaak is eerder vrij stevig met een wat romig mondgevoel. Een beetje kruidigheid (pepertje) geeft wat extra body.

Dit is voor de liefhebber van een wat zoetere witte wijn, waar toch ook nog wat spanning in zit. Ik heb vaak dat zoetere wijnen bij het tweede glas wat gaan tegenstaan. Maar dat is hier niet het geval. Ondanks het zoete karakter is “dis’n is neet zoer” goed doordrinkbaar.

Score voor deze zoete Johanniter: 13,5 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #wijngaardhesselink #nederlandsewijn #johanniter #achterhoeksewijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *