Wijngaard Hesselink Johanniter Brut 2016, Winterswijk Goud in het glas!

Een (feestelijke) Nederlandse mousserende wijn staat op de proeftafel! Johanniter Brut uit het oogstjaar 2016 van Wijngaard Hesselink.

Wijngaard Hesselink is diep in het oosten van de Achterhoek gelegen, dicht bij de Duitse grens. Wijnmaker Gerhard Ensing zwaait hier de scepter over circa 4 hectare aan wijngaarden. Zijn motto is: “voor ieder wat wils”. Hij produceert dan ook veel verschillende wijnen in diverse smaaktypen. Daarvoor gebruikt hij de druivenrassen Regent, Pinotin, Solaris, Johanniter, Riesel, Cabernet Noir, Souvignier gris, Chardonnay, Nero, Rondo en Salome. Het brede assortiment omvat 17-18 verschillende wijnen.

Daarnaast kunt u bij Wijngaard Hesselink terecht voor wijnproeverijen en rondleidingen door de wijngaard met een uitgebreide uitleg over de druiventeelt en alles wat er bij het maken van wijn komt kijken. Wijnproeverijen zijn normaal gesproken uiteraard mogelijk (als de corona crisis geen roet in het eten gooit). Het ruime terras nodigt uit voor een mooi glas wijn. En als het even wat minder weer is, kunt u terecht in de gezellige Schoppe.

Waarom Winterswijks Goud?

Op het etiket is een afbeelding te zien waarop pyriet staat. Dit mineraal is te vinden in de kalkstenen bodem van de wijngaard, net zoals pyriet te vinden is in de nabijgelegen steengroeve van Winterswijk. Het pyriet wordt dan ook wel “Winterswijks Goud” genoemd!
Deze mousserende wijn is gemaakt volgens de méthode traditionelle. De bekende druif Johanniter vormt de basis voor “Winterswijks Goud”. Het alcoholpercentage is 12,5 procent.

Wijngaard Hesselink Johanniter Brut 2016 “Winterswijks Goud”

Licht geel met een iets groene tint in de kleur. De intensiteit is 2 uit 5. Fijne, lichte belletjes zichtbaar.
Een fris en zuiver fruitmandje ontvouwt zich in het glas. Gele appeltjes, ananas en wat merengue. Florale geuren en ook wat impressies van natte kiezels.
In de mond rond, vrij zacht en wat romig. Milde bitters en wat zoutig. Sappig citrusfruit (limoen), peer en nectarines. Een lichte smaak van groente (kool). Niet echt heel droog. Ik mis wel wat kracht. De smaak van deze mousserende Johanniter is vriendelijk te noemen.

Winterswijks Goud is een slanke en soepele “bubbel”. Een mousserende wijn met een frisse, milde smaak. Wat lichtvoetig van karakter.

Score voor deze soepele mousserende wijn uit de Achterhoek: 14 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #wijngaardhesselink #nederlandsewijn #johanniter #mousserendewijn