Wijngaard Hesselink Johanniter 2016, een verrassende wijn

Deze Johanniter van Wijngaard Hesselink laat een iets andere stijl zien dan wat ik gewend ben van deze druif.

De Johanniter heeft zich zo onderhand wel bewezen in de Nederlandse wijngaarden. Je kunt gerust stellen dat de Johanniter een succesvolle druif is die wijnen voortbrengt met een typerende geur en smaak. De wijnen vertonen vaak wel wat gelijkenissen met de Riesling. En dat is op zich niet vreemd omdat de edele Riesling betrokken is geweest bij het ontstaan van dit ras. De Pinot Gris heeft echter ook een rol gespeeld bij die kruising. De invloed van Pinot Gris bij wijnen van de Johanniter is mij tot op heden niet echt opgevallen, totdat ik deze wijn van Wijngaard Hesselink in het glas aantrof…

Wijngaard Hesselink is diep in het oosten van de Achterhoek gelegen, dicht bij de Duitse grens. Wijnmaker Gerhard Ensing zwaait hier de scepter over circa 4 hectare aan wijngaarden. Zijn motto is: “voor ieder wat wils”. Hij produceert dan ook veel verschillende wijnen in diverse smaaktypen. Daarvoor gebruikt hij de druivenrassen Regent, Pinotin, Solaris, Johanniter, Riesel, Cabernet Noir, Souvignier gris, Chardonnay, Nero, Rondo en Salome. Het brede assortiment omvat 17-18 verschillende wijnen.

Daarnaast kunt u bij Wijngaard Hesselink terecht voor wijnproeverijen en rondleidingen door de wijngaard met een uitgebreide uitleg over de druiventeelt en alles wat er bij het maken van wijn komt kijken. Het ruime terras nodigt uit voor een mooi glas wijn. En als het even wat minder weer is, kunt u terecht in de gezellige Schoppe.

in de gezellige Schoppe

Wijngaard Hesselink Johanniter 2016

Helder en strogeel met een gemiddelde kleurintensiteit voor witte wijn.
Een neus met veel fruitaroma’s. Naast het bekende citrusfruit is er ook wat fruit van peer, perzik en mandarijn te vinden. De aroma’s komen lekker los in het glas.
Rond, sappig en een licht romig mondgevoel. Voor een Johanniter zijn de zuren mild te noemen. Wat kruisbes, perzik en gedroogd geel fruit. En daar is het verrassende: fruit wat doet denken aan wijnen van de Pinot Gris (ook in de neus). Verder een snufje witte peper. Het rijpe fruit is bijna fluwelig te noemen.

De wijn maakt een rijpe, soepele en malse indruk. Geen strakke kantjes, eerder wat glad. Geen oneffenheid te bekennen in de smaak. Een wijn met een hoge doordrinkfactor.

Deze ronde Johanniter scoort goed: 14,3 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #wijngaardhesselink #nederlandsewijn #johanniter #achterhoeksewijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *