Wijngaard Fromberg Barrique Fleur 2017, vriendelijk rood uit de Limburgse heuvels

Rood uit de Limburgse heuvels. Ik proef de Barrique Fleur van Wijngoed Fromberg.

In Zuid-Limburg zijn aardig wat professionele wijngaarden te vinden die goede wijn produceren. Eén daarvan is Wijngoed Fromberg.

Wijngaard Fromberg sinds 1991

Wijngoed Fromberg is gelegen in Ubachsberg, in het oostelijk deel van Zuid-Limburg. De wijngaard is 3 hectare groot en de helling van de wijngaard is gericht op het zuiden. In 1991 is Paul Wiertz samen met zijn zoon, dochter en schoonzoon begonnen met de aanplant van Müller-Thurgau en Auxerrois. Later is dit druivenarsenaal uitgebreid met Bacchus, Reichensteiner, Riesling, Pinot Noir, Dornfelder en Monarch.
De bodem is rijk aan mineralen en bestaat (volgens info van Fromberg) uit een bovenlaag van löss gemengd met holoceen grind op een ondergrond van mineraalrijke kalksteen (mergel). Een bodem die gelijkenissen vertoont met de Champagnestreek.
Men maakt zowel stille wijnen als mousserende wijnen uit de beschikbare druiven.
Eerder heb ik een witte Cuvée van dit wijngoed geproefd, je kunt de recensie HIER vinden.

Op de proeftafel staat de Barrique Fleur, uit het wat lastige oogstjaar 2017. Barrique Fleur is gemaakt van de Monarch druif. De Monarch is een resistent ras, ontstaan uit een kruising van Dornfelder, Merzling, Zaya Severa en Muskat Ottonel. 
De wijn heeft, afgaande op de benaming “Barrique”, houtopvoeding genoten. Volgens Fromberg is dat 6 tot 9 maanden geweest op 2e jaars Frans eiken barriques. Het alcoholpercentage is 12 procent.
In de webshop van Wijngoed Fromberg hangt een prijskaartje van € 12,95 aan een fles van deze wijn.

Wijngaard Fromberg Barrique Fleur 2017 uit de Limburgse heuvels

Donkerrood van kleur, vol en geconcentreerd. De intensiteit is 4 op een schaal van 5. In de rand wat purperrood.
In de neus een fruitmix van zwarte kersen en confiture van bosbessen. Iets vanille, nat hout, aceton, groente (rode kool) en licht rokerig.
In de mond een rond en licht kruidig smaakpalet. Iets droog in de eerste aanzet met vrij zachte zuren. Chocolade-bitters, rode paprika, peper, ijzer, kersen en zwarte bessen. Wat zuivel, zoethout en houtskool. Een prettig zoetje in de afdronk.

Barrique Fleur is een vriendelijke en redelijk volle wijn, met veel donker fruit. Ik heb vaker wijn uit de Monarch geproefd en mijn ervaringen met deze druif zijn goed te noemen. Dit exemplaar van Wijngoed Fromberg is hierop geen uitzondering.

De Barrique Fleur van Wijngoed Fromberg is goed voor een score van 14,2 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #wijngoedfromberg #nederlandsewijn #limburgsewijn #monarch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *