Wijngaard El Placer Frisse Blos 2018, volle biologische rosé uit Flevoland

Frisse Blos is de toepasselijke naam voor deze mooie rosé, afkomstig van gronden in het “nieuwe” Oost-Flevoland.

Op een mooie vrijdagmiddag vertrokken wij voor een bezoek aan een tweetal wijngaarden: Wijngaard El Placer en de Wilde Wijngaard. Beide wijngaarden zijn iets ten noorden van Lelystad gesitueerd.

Bij Wijngaard El Placer werden wij zeer vriendelijk ontvangen door Lidwien en Johan, de stuwende krachten achter El Placer en Peter van de Stichting Wijnbouw Lelystad.

Wat is er te doen in de wijngaard?

Eerst even de wijngaard “verkennen”. Een totale oppervlakte van ongeveer een halve hectare, dus kleinschalig en goed te overzien. De wijngaard is mooi beschut gelegen en de omgeving straalt landelijke rust uit. Langs en in de wijngaard staan bordjes met informatie over de diverse werkzaamheden die in de maanden van een jaar in de wijngaard plaatsvinden (zie foto hierboven).  Een leuk idee.


Lopend door de wijngaard viel het mij op dat de bodem een wat verende beweging maakt. Dat heeft (mede) zijn oorzaak in de biologische werkwijze van wijnbouw die El Placer hoog in het vaandel heeft staan. Men past een soort onder-begroeiing toe (plantenmengsels met o.a. diverse soorten klaver) waardoor het bodemleven divers is en nuttige insecten volop de kans krijgen. Daarnaast wordt er gewerkt met compostextract op de bodem en op de planten, waarmee een diversiteit van schimmelsoorten in de bodem ontstaat. Dit om te voorkomen dat schimmels zoals meeldauw of valse meeldauw, werkelijk de overhand krijgen. De bodem bij El Placer bestaat uit zavelgrond, een mengsel van klei- en zandgrond.

El Placer wijngaard

Bij El Placer staan, en dat is best wel opmerkelijk, vrijwel alleen blauwe druivenrassen aangeplant: Rondo en Regent. Die keuze heeft een persoonlijke reden: Johan en Lidwien hebben simpelweg een voorkeur voor rode wijn. Zowel qua vinificatie als om te drinken. De wijngaard is in 2000 aangelegd, dus de stokken hebben inmiddels een respectabele leeftijd bereikt. El Placer heeft een eigen wijnmakerij en produceert verschillende wijnen: mono-cépage wijnen van Rondo en Regent, een rosé en 2 cuvées van Rondo en Regent, waarvan één cuvée op hout gerijpt. Bij El Placer werken veel vrijwilligers mee in en om de wijngaard. El Placer is een officieel leerbedrijf. Naast de vrijwilligers zijn er regelmatig mensen werkzaam als onderdeel van een leer- of re-integratietraject of als groene stage.  

Wijnmakerij

Peter nam ons later mee naar de enkele kilometers verderop gelegen Wilde Wijngaard. Over dat bezoek en de rol van de Stichting Wijnbouw Lelystad bericht ik in een later artikel. Van El Placer proef ik als eerste de Frisse Blos, een rosé van de druivenrassen Rondo en Regent uit het mooie oogstjaar 2018.

Wijngaard El Placer Frisse Blos 2018

Een heldere, volle tomaat/rosé kleur met een kleurintensiteit van 3,5 uit 5.
Fijne neus met veel fruitaroma’s van bosaardbeien en kersen. Iets melkzuur en wat aardse aroma’s. Frisse geur die zich redelijk opent in het glas.
Sappig, rond en iets vettig in de eerste aanzet. Vrij milde zuren. Zuiver van smaak met rijp fruit van kersen en donkere pruimen. Confiture, winegums en een subtiele kruidigheid. Een restzoetje omlijst het geheel.

Frisse Blos is een volle maar soepele rosé. Een delicaat smaakpalet met veel zacht rood fruit en een zoet randje. Prima rosé van de “nieuwe” gronden in wijnland Nederland!

Frisse Blos komt goed voor de dag met een score van 14,3 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #wijngaardelplacer #nederlandsewijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *