Wijngaard Duetinghem 838 Rosalino 2018, een frisse en droge rosé

Uit de Achterhoek komt deze knisperende rosé van Wijngaard Duetinghem 838.

Om precies te zijn ligt de wijngaard in Doetinchem, aan de Westermaatweg 7, tegen de Kruisbergse bossen aan.

Geschiedenis

In het jaar 2005 zijn er diverse voorbereidende werkzaamheden verricht voordat de 3.500 wijnstokken de grond in zouden kunnen. De wijngaard is in 2006 gerealiseerd en ongeveer 1 hectare groot. Wijnmaker Paul Nieuwenhuis heeft de volgende druivenrassen aangeplant: Cabernet Blanc, Johanniter, Riesèl, Solaris, Pinotin, Cabernet Cortis en Cabertin. Doetinchems eerste professionele wijngaard was een feit. Proeverijen en rondleidingen zijn mogelijk, er is keuze uit verschillende arrangementen.

Waarom de benaming Duetinghem 838? was een vraag die in mij opkwam. Welnu, in het stadsarchief van de gemeente Doetinchem staat dat de eerste notering van de stad Doetinchem in het jaar 838 was en wel onder de vermelding van: “Villa Duetinghem”.

Bezoek

In de maand juli van vorig jaar heb ik een bezoek gebracht aan de Wijngaard Duetinghem 838 van Paul Nieuwenhuis. We hebben daar op het prachtige overdekte buitenterras enkele wijnen geproefd en Paul vertelde enthousiast over zijn wijngaard en de wijnen van het mooie oogstjaar 2018.
Inmiddels zijn er al enkele recensies op deze site verschenen van de wijnen van Paul. De Cabernet Blanc en de Sweet Solaris hebben de proeftafel reeds gepasseerd.

Het is nu de beurt aan de Rosalino. Deze rosé is gemaakt van de Pinotin druif. Het alcoholpercentage is een rustige 12,2 procent.
De wijn is verkrijgbaar in de webshop van Duetinghem 838 voor de prijs van € 11,95. Of gaat u eens langs bij Paul, dan kunt u de wijn gelijk aanschaffen!

Wijngaard Duetinghem 838 Rosalino 2018

Een heldere, lichte zalm-rosé kleur. Zeg maar “Provencaals” rosé. De kleurintensiteit is 2 uit 5.
Een neus met veel frisse fruitaroma’s. Aardbeien, frambozen en rode appels. Wat minerale geuren. Prikkelend en uitgesproken.
Droog en iets streng in de eerste aanzet. Hoge zuren omlijsten het rijpe fruit en geven de wijn een frisse, zuivere smaak. Fruit van aardbeien, rode bessen en citrusfruit. Iets kruidig en ook wat mineraliteit. De Rosalino is lichtvoetig van body. Wel wat snel weg in de afdronk.

Rosalino is een strakke droge rosé met knisperende zuren die de fruitigheid van de wijn enigszins overheersen. De rosé is goed te combineren met bijvoorbeeld een stukje kaas, ik heb er een mooi stukje geitenkaas bij gegeten en dat ging uitstekend samen.

Score voor deze rosé van Wijngaard Duetinghem 838 is 12,3 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #wijngaardduetinghem838 #nederlandsewijn #achterhoek #pinotin #rose

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *