Wijngaard Duetinghem 838 Duetinghemmer 2018, plezierig en uitgebalanceerd wit

Doetinchems eerste professionele wijngaard heet Duetinghem 838. Ik proef een fraaie witte blend van het succesvolle oogstjaar 2018.

En die fraaie witte blend draagt de simpele naam “Duetinghemmer“. Voordat ik iets meer vertel over deze wijn, even een introducerend verhaal over deze wijngaard in de Achterhoek.

Duetinghem 838?

Waarom de benaming Wijngaard Duetinghem 838? was een vraag die in mij opkwam. Welnu, in het stadsarchief van de gemeente Doetinchem staat dat de eerste notering van de stad Doetinchem in het jaar 838 was en wel onder de vermelding van: “Villa Duetinghem”.
Om precies te zijn ligt de wijngaard in Doetinchem, aan de Westermaatweg 7, tegen de Kruisbergse bossen aan. In het jaar 2005 zijn er diverse voorbereidende werkzaamheden verricht voordat de 3.500 wijnstokken de grond in zouden kunnen. De wijngaard is in 2006 gerealiseerd en ongeveer 1 hectare groot. De enthousiaste wijnmaker Paul Nieuwenhuis heeft de volgende druivenrassen aangeplant: Cabernet Blanc, Johanniter, Riesèl, Solaris, Pinotin, Cabernet Cortis en Cabertin.
Er worden verschillende wijnen gemaakt, waaronder ook een wat zoetere variant gemaakt van de Solaris druif. De recensie van deze “Sweet Solaris” kun je HIER nalezen.

Proeverijen en rondleidingen zijn mogelijk, er is keuze uit verschillende arrangementen. En, het prachtige overdekte terras is een heerlijke plek om in alle rust te genieten van een glas wijn!

Paul Nieuwenhuis met links een deel van de wijngaard

Duetinghemmer is samengesteld uit drie druivenrassen: Solaris, Riesèl en Johanniter. De Johanniter is op twee verschillende manieren vergist om meer diepgang in de wijn te krijgen. De wijn heeft 12,5 procent en een simpele draai aan de schroefdop is voldoende om de fles te openen!

Wijngaard Duetinghem 838 Duetinghemmer 2018

Een vrij heldere, strogele kleur met een iets meer dan gemiddelde kleurintensiteit.
De neus is zuiver en fris. Fruitaroma’s van gele appel, perzik en ananas. Daarnaast wat florale geuren. Opent zich prima in het glas.
In de eerste aanzet vrij rond en lichtjes stroef op de tong. Wat geprononceerde zuren, maar ze zijn precies gedoseerd. Veel fruit: citrus, peer, abrikozen, gele pruimen en een smaakimpressie die doet denken aan marmelade. Wat melkzuur en een lichte kruidigheid. Een klein restzoetje geeft een fijne balans.

Duetinghemmer is een plezierige en redelijk volle witte wijn. Het sappige rijpe fruit van de 2018 oogst komt hierin goed tot uitdrukking. Daarnaast heeft de wijn een goede zoet/zuur balans.

Score voor de Duetinghemmer van Wijngaard Duetinghem 838: 14,3 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #duetinghem838 #achterhoek #nederlandsewijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *