Wijngaard de Plack Regent 2016, vol en kruidig rood uit wijndorp Groesbeek

Van de Regent druif komen goede rode wijnen uit eigen land. Wijngaard de Plack uit Groesbeek levert dan ook een mooie wijn af.

Wijn en kip

Wijngaard de Plack wordt enthousiast geleid door John en Virginie Grutters. In 2006 zijn ze gestart met de aanplant van de wijngaard.
Op ongeveer 1,5 hectare worden de volgende druivenrassen verbouwd: Cabernet Blanc, Johanniter, Helios, Pinot Gris, Cabernet Noir en Regent. Uit deze rassen worden verschillende wijnen gemaakt; wit, rood, rosé en mousserend. Tijdens mijn bezoek (eind september, tijdens de Nederlandse Wijnfeesten) heb ik ook nog een “Late Harvest” dessertwijn geproefd die er zeker mocht wezen.
De vinificatie van de druivenoogst vindt plaats bij het Nederlands Wijnbouwcentrum in Groesbeek, waar oenoloog Adam Dijkstra de scepter zwaait.

Naast de wijngaard runnen John en Virginie ook een pluimveebedrijf met ongeveer 26.000 kippen, onder de naam Betsy’s kip. Een zelf grootgebrachte antibiotica vrije scharrelkip met een beter leven. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het kippenvlees van uitstekende kwaliteit is, veel beter en smaakvoller dan de kip uit de supermarkt.

Tijdens de Wijnkeuring van de Lage Landen 2019 viel deze wijn in de prijzen: Regent 2016 van Wijngaard de Plack behaalde een bronzen medaille!

Entree bij Wijngaard de Plack

De Regent heeft een alcoholpercentage van 12,5 procent. De fles is simpel te openen door middel van een schroefdop. Een fles wisselt voor de prijs van € 12,95 van eigenaar.

Wijngaard de Plack Regent 2016

De kleur is diep donkerrood, de intensiteit is 4 op een schaal van 5. Een volle kleur die in de rand iets bleek wegloopt.
Een licht rokerige neus (sigaartje) en wat stallucht. Het doet denken aan een haardvuur en een lichte geur van een brandende lucifer. Bosbessen, natte aarde en wat kool (groente).
In de mond licht drogend met vrij milde tannines. Prettige zuren. Kruidig, anijs, zoethout, salmiak, laurierdrop. Fruit van zwarte bessen en kersen. Redelijk vol en sappig. Warm en licht kruidig in de afdronk.

Het smaakpalet van deze Regent vormt een goed en evenwichtig geheel: de zuren geven een fijne frisheid tegenover het donkere fruit en de kruidigheid. Al met al geeft dit een volle en toegankelijke rode wijn. Een wijn die uitstekend past bij dit jaargetijde.

Score voor de Regent 2016 van Wijngaard de Plack is een uitstekende 15,3 punten.

De wijn is nu prima op dronk en nu zeker nog wel 3 jaar houdbaar.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #wijngaarddeplack #nederlandsewijn #wijndorpgroesbeek #regent