Wijngaard de Plack Gruusbèks Wit 2021, nazomers genieten

Witte wijn uit eigen land, ditmaal van Wijngaard de Plack uit het Gelderse Groesbeek.

Wijngaard de Plack wordt enthousiast geleid door John en Virginie Grutters. In 2006 zijn ze gestart met de aanplant van de wijngaard.
Anno 2022 is de wijngaard ongeveer 2,5 hectare groot. Bij de Plack worden de volgende druivenrassen verbouwd: Cabernet Blanc, Johanniter, Sauvignac, Helios, Pinot Gris, Cabernet Noir en Regent. Uit deze rassen worden verschillende wijnen gemaakt waarvan deze Gruusbèks Wit er één van is.

Wijngaard de Plack ligt vlak tegen het heuvelachtige Duitse Reichswald aan. De bodem van de  wijngaard heeft een toplaag van löss. Op het terrein van de Plack is een streekwinkel (met wijn en pluimvee producten, zie hieronder) en een mooi terras aanwezig. In geval van slecht weer kunt u uitwijken naar de gezellige binnenruimte.

Naast de wijngaard runnen John en Virginie ook een pluimveebedrijf met ongeveer 26.000 kippen, onder de naam Betsy’s kip. Een zelf grootgebrachte antibiotica vrije scharrelkip met een beter leven. Zeer goede kwaliteit kippenvlees.

Terug naar de wijn. Gruusbèks Wit bestaat uit een blend van de schimmelresistente druivenrassen Johanniter en Helios. De vinificatie van de geoogste druiven en de botteling vinden plaats bij het Nederlands Wijnbouwcentrum in het nabijgelegen Groesbeek. De wijn heeft 11,5 procent alcohol en de fles is afgesloten door middel van de bekende schroefdop.

Wijngaard de Plack Gruusbèks Wit 2021

Licht strogeel in het glas. Helder, met een kleurintensiteit van 2 op een schaal van 5.
Een fijne, open neus. Fruit van gele appels en rijpe peer. Iets zuivel en een lichte geur van een nat bos.
Rond op de tong. De Johanniter laat vaak vrij stevige zuren zien, maar in dit geval zijn ze netjes in toom gehouden. Op de achtergrond citrusfruit en ananas. Wat slank van body. Dorstlessend en plezierig.

Een ranke witte wijn met plezierige, niet opdringerige zuren. Zuiver van smaak. (Na)zomerwijn bij uitstek.

Score voor de Gruusbèks Wit van Wijngaard de Plack: 13,6 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *