Wijngaard de Linie wit 2019, nieuwe eigenaren, constante kwaliteit

De “wisseling van de wacht” bij Wijngaard de Linie heeft zeker geen negatieve invloed gehad op de kwaliteit van de wijn. Ik proef de witte wijn van het oogstjaar 2019.

In augustus van het vorig jaar was ik bij Wijngaard de Linie in het Brabantse Made. Wil je mijn verslag van dat bezoek erop nalezen, klik dan HIER.

Marius van Stokkom, de toenmalige eigenaar, kon mij destijds vertellen dat hij, na lang speurwerk, geschikte opvolgers had gevonden voor zijn “levenswerk”. Rudy en Quirien Schellekens hebben na ruim 40 jaar(!) het stokje overgenomen van Marius. Een hele verantwoordelijkheid, want Wijngaard de Linie heeft een naam en reputatie hoog te houden. Vol enthousiasme hebben Rudy en Quirien zich in dit avontuur gestort. Rudy heeft altijd al (wijn)boer willen worden, werken in de buitenlucht zit hem in het bloed. Quirien heeft zich met veel passie op de sales en marketing gestort van de wijnen. Daarnaast werkt ook zij graag buiten in de natuur. Marius is nog steeds met grote regelmaat te vinden op de wijngaard, om mee te werken en voor raad en advies.
Uiteraard was ik zeer nieuwsgierig naar het eindresultaat van hun inzet: de wijnen van het oogstjaar 2019.

De Linie augustus 2019

Wijngaard de Linie is gestart in 1977 en daarmee één van de oudste wijngaarden van ons land. De oppervlakte van de wijngaarden is ongeveer 1,25 hectare. Hier staan 7 verschillende traditionele rassen aangeplant. Marius heeft vroeger veel geëxperimenteerd met wel 400 rassen, waaronder ook nieuwe rassen, maar het resultaat heeft hem niet aangestaan. De belangrijkste rassen die nu aangeplant staan zijn: Riesling, Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir, Gewürztraminer en Auxerrois. Er wordt bij de Linie natuurlijk en duurzaam gewerkt.

Ik proef de witte wijn van de Linie. Deze wijn bestaat uit een blend van zeven druivenrassen, waaronder Riesling, Gewürztraminer, Pinot Blanc en Pinot Noir. De rode wijn van 2019 is gebotteld, maar heeft volgens Rudy en Quirien nog wat flesrijping nodig.

Wijngaard de Linie wit 2019

Een heldere kleur, licht strogeel met een groene schakering erin. De kleurintensiteit waardeer ik op 1,5 op een schaal van 5.
Een mooie, frisse en zuivere neus, die zich goed opent in het glas. Stuivend fruit van kruisbes, ananas en limoen. Ook iets gele paprika.
In de mond veel rijp geel fruit: citroen, grapefruit, ananas en een tikje marmelade. Vrij zachte bitters. De neus wekt enigszins de verwachting dat de wijn flink in de zuren zit. Echter, in de smaak proef je de zoete rijpheid van de druiven. Frivool en rond. Iets tintelend op de tong. Een fraaie spanning in de smaak door een uitstekende zoet/zuur balans. Een fijn restzoetje maakt het af.

Deze nieuwe jaargang van de Linie wit is een frisse, sprankelende wijn, met een delicate, pure en ronde smaak. De nieuwe eigenaren zijn er absoluut in geslaagd om aan het toch wel hoge verwachtingspatroon te voldoen!

Een uitstekende totaalscore voor de Linie wit: 15,1 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #delinie # nederlandsewijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *