Wijngaard de Frysling rood 2018, rood uit Friesland met allure

Een unieke Nederlandse wijn op de proeftafel: de eerste rode wijn van Wijngaard de Frysling en ik hoop niet de laatste…

Wijngaard de Frysling uit het Friese Twijzel staat vooral bekend om zijn mousserende en stille witte wijnen, bijvoorbeeld een recent door mij geproefde Blanc de Noir. In het warme jaar 2018 heeft de familie Broersma de stap gewaagd om een rode wijn te produceren. Dat is geen verkeerd experiment gebleken.

Deze rode wijn is gemaakt van drie druivenrassen, te weten Cabernet Cortis, Cabaret Noir en Pinotin. De wijn heeft 2 jaar op hout mogen rijpen. Het alcoholgehalte is bijna 14 procent (om precies te zijn 13,92 procent).

Wijngaard de Frysling rood 2018

Een massieve, donkerrode kleur. De intensiteit is 4 tot 4,5 op een schaal van 5. Die volle kleur loopt door tot in de rand.
De neus is zuiver, maar wel een tikje ingetogen. Heeft duidelijk wat lucht nodig. Fruitaroma’s van aalbessen en bosbessen. Iets vegetaal, paprika en het aardse van natte bosgrond. In de verte ruik ik een stalletje. Prikkend en compact.
In de mond stevige tannines. Drogend op de tong en iets zanderig. Zoethout, steranijs, bittere chocolade en laurierdrop. Rijp rood fruit van zwarte bessen. Krachtig en gecorseerd van smaak. Stevige zuren die goed opboksen tegen het donkere fruit. De wijn is door die zuren lekker fris en bezit een fijne spanning. Licht drogend in de lange afdronk.

Wow, wat een robuuste, gespierde rode Friese wijn! Dit is zeer knap gemaakt. De “Montefalco Sagrantino van het noorden”. Een wijn die op een internationaal podium absoluut zijn mannetje staat. Ik ben benieuwd hoe dit zich in de loop der jaren ontwikkeld. Bewaarpotentieel minimaal 10 jaar vanaf heden. Chapeau!

Score voor deze rode wijn van Wijngaard de Frysling: 16,7 punten.

Deze unieke wijn is te koop in de winkel bij de wijngaard van de Frysling in het Friese Twijzel voor de prijs van 40 euro. Toegegeven, dat is niet niks, maar daarvoor heeft u een exclusieve Nederlandse wijn die met veel liefde en passie is gemaakt.

Een gedachte over “Wijngaard de Frysling rood 2018, rood uit Friesland met allure”

  1. Ik vind het knap dat hij een mooie cuvee gemaakt heeft en zeker als dit zijn eerste rode wijn is. Maar over de prijs ben ik het niet eens. Dat Nederlandse wijnen zo duur zijn heeft te maken met een hoge kostprijs en dat compenseert niet automatisch kwaliteit. Ik heb respect voor Nederlandse wijnboeren maar het blijft voor hun een exclusieve hobby.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *