Wijngaard de Frysling Blanc de Noir 2020, Friese schoonheid

Een fraaie Blanc de Noir, afkomstig van een wijngaard in Friesland die het bijzonder goed doet: Frysling uit Twijzel.

Eind juni dit jaar was ik even voor een kort bezoek bij Wijngaard de Frysling. Ik had de vriendelijke wijngaardeniers van de Frysling al eens eerder bezocht in 2018. Het verslag van dat bezoek kun je HIER nalezen.
Ook dit bezoekje was weer zeer de moeite waard. Ik kwam eigenlijk om verschillende redenen. Ik wilde de familie Broersma weer eens even ontmoeten en de sfeer proeven op deze prachtige plek in het Friese woudenlandschap. Daarnaast was ik zeer geïnteresseerd in de eerste rode wijn (en voorlopig laatste) die van de Frysling afkomstig is. Die wijn uit het oogstjaar 2018 was net gebotteld en daar heb ik een fles van meegenomen. Maarrr, die wijn ga ik hier echter niet bespreken. Even geduld nog, een uitgebreide recensie van die exclusieve wijn komt binnenkort op de site.

Ze zeggen wel eens “het bruist op de Frysling“. Daarmee wil men zeggen dat het accent bij deze wijngaard op de productie van mousserende wijn ligt. En terecht, want deze wijnen hebben al de nodige waarderingen ontvangen. Er worden echter ook “stille” wijnen gemaakt hier in Twijzel. De wijn die op de proeftafel staat is een Blanc de Noir (een witte wijn gemaakt van blauwe druiven) van Cabaret Noir (Cabernet Noir was de oude naam) druiven uit het oogstjaar 2020. Een wijn met 12 procentjes alcohol.

Wijngaard de Frysling Blanc de Noir 2020

Fonkelend helder in het glas. Een lichte zalm-rosé kleur.
Een neus die elegant overkomt met frisse aroma’s van aardbeien, frambozen en rode appeltjes. Wat mineraliteit, de geur van natgeregende kalksteen.
In de mond rond, sappig en iets romig. Fijne zuren die niet overheersen. Fruit van framboos, aalbessen en nectarines. Licht ziltig. Er is evenwicht/balans naast een mooie spanning in de smaak. Een pepertje in de afdronk.

Blanc de Noir van de Frysling is een fraaie, slanke frisse wijn met heerlijke zuren en een zeer zuivere smaak.

Een prima score voor deze Friese Blanc de Noir: 14,7 punten.

In de webshop van Wijngaard de Frysling is deze Blanc de Noir te koop voor 14 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *