Wijngaard de Deelgaarderberg Rondo Petrusberg 2020, vriendelijk rood

Er staat weer eens een wijn van Nederlandse bodem op de proeftafel: de Rondo van Wijngaard de Deelgaarderberg.

Het is alweer een jaar geleden dat ik een bezoek bracht aan Wijngaard de Deelgaarderberg, in het Midden-Limburgse Maria-Hoop. Voor het verslag van dit bezoek, klik HIER.

Eén van de wijnen die opviel tijdens de proeverij in de (toen nog in aanbouw zijnde) vinotheek is deze Rondo. Een wijn, afkomstig van het perceel Petrusberg, gelegen bij Sint-Odiliënberg. De Rondo is een nieuw ras wat je in Nederland veelvuldig tegenkomt. De druif is ontstaan uit een kruising tussen Zarya Severa en de St. Laurent. Deze druif is gekweekt in Tsjechië en daarna verder ontwikkeld op het bekende wijnbouwproefstation in Geisenheim (Rheingau, Duitsland). De Rondo is een flinke groeier en hij heeft een goede weerstand tegen vorst. Hij geeft volle wijnen met veel kleur. Rondo wordt ook gebruikt als tafeldruif.

Na afloop van mijn bezoek is (onder andere) een fles Rondo Petrusberg mee naar huis gegaan. En die fles staat nu op de proeftafel, om nog een keer in mijn eigen omgeving te proeven, zonder invloeden van buitenaf.

Wijngaard de Deelgaarderberg Rondo Petrusberg 2020

Een vrij diepe, donkerrode kleur. De kleurintensiteit waardeer ik op 4 uit 5. In de rand purperrood.
Een open neus in het glas. Aroma’s van rode bietjes en rode kool. Aardse tonen van natte bosgrond en paddenstoelen. Fruit van zoete, rijpe kersen. Een “stalletje” op de achtergrond.
In de mond zachte tannines en milde zuren. Wat jammig, confituur van rood fruit. Zoethout, honingdrop en iets rode kool. Rond en sappig met een medium body. Een prettig restzoetje in de afdronk.

Soepele, vriendelijke en toegankelijk rode wijn van Limburgse bodem, met veel rijp rood fruit. Deze Rondo heeft een afgeronde, gepolijste smaak. Drinkt prettig weg en gaat niet vervelen.

Een ronde score voor de Rondo Petrusberg 2020 van Wijngaard de Deelgaarderberg; 15 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *