Wijndomein Stokhem Pinot Noir rosé 2018, frisse rosé uit Mergelland

Van de Zuid-Limburgse heuvels komt deze fraaie rosé van Wijndomein Stokhem.

Over Wijndomein Stokhem

Op de zuidhelling van één van de steilste heuvels van Zuid-Limburg, bij de buurtschap Stokhem, ligt de 1,5 hectare omvattende wijngaard van Wijndomein Stokhem. De wijngaard is in de periode tussen 2004 en 2007 aangelegd en volledig bezet door druivenstokken waar de Pinot Noir aan hangt. (en dat is in Nederland best wel uniek te noemen). De bodem bestaat uit mergel met een toplaag van löss. Het gehele perceel is 3 hectare groot, dus er is nog een mogelijkheid om uit te breiden.

Nieuwe eigenaar sinds 2017

In april 2019 ben ik bij de wijnmakerij van Wijndomein Stokhem geweest. Die wijnmakerij is gevestigd in kasteel Wijnandsrade. Ik heb daar met wijnmaker en eigenaar Jeroen van der Eng enkele wijnen geproefd. Van de Pinot Noir worden drie verschillende wijnen gemaakt: een (rode) Pinot Noir, een Pinot Noir rosé en een Blanc de Noir. Jeroen heeft de wijngaard in mei 2017 overgenomen, dus de oogst van 2017 was zijn eerste jaargang.  De wijnen (uit die toch wat lastige jaargang) waren echter bijzonder goed geslaagd!
Met dat in het achterhoofd, en het gegeven dat de weergoden in 2018 in vrijwel geheel Nederland voor een uitstekend wijnjaar hebben gezorgd, was ik zeer benieuwd naar de wijnen uit dit jaar.

BOB Mergelland

De rosé van het oogstjaar 2018 is uitgebracht onder de Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) Mergelland. De Europese Commissie heeft namelijk in het voorjaar van 2018 besloten om wijn uit het Zuid-Limburgse Mergelland deze Beschermde Oorsprongsbenaming te verlenen. De toegestane druivenrassen zijn Auxerrois, Chardonnay, Dornfelder, Gewürztraminer, Rivaner/Müller-Thurgau, Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir en Pinot Noir Précoce en Riesling. Het afgebakende gebied van BOB Mergelland omvat de Limburgse gemeenten Maastricht, Meerssen, Nuth, Simpelveld, Voerendaal, Vaals, Gulpen-Wittem, Eijsden-Margraten en Valkenburg a/d Geul, voor zover de wijnbouwpercelen gelegen zijn op een bodem die bestaat uit een teellaag van löss. En aan al deze voorwaarden voldoet deze rosé!

Wijndomein Stokhem Pinot Noir rosé 2018

Een fonkelend heldere kleur. Licht zalm-rosé. De intensiteit is 2 uit 5 voor rosé.
De neus is open en lieflijk. Geuren van aardbeien en frambozen. Ook wat rode paprika en natte kalk.
Licht knisperende zuren in de eerste aanzet. Sappig, met fruit van rode grapefruit, limoen en aardbeien. Zuivere smaak met mineralen en een delicate kruidigheid, die doorzet in de afdronk. Een klein restzoetje omlijst het geheel en maakt het smaakpalet evenwichtig.

De tweede jaargang van Wijndomein Stokhem onder leiding van wijnmaker Jeroen van der Eng is wederom geslaagd. Dit is een frisse, fruitige rosé met een crispy smaakpalet, wat doet verlangen naar de zomer. Ik heb het al eerder gezegd: Wijndomein Stokhem is een Nederlandse wijngaard om in de gaten te houden!

Score voor de Pinot Noir rosé 2018 van Wijndomein Stokhem is 14,6 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #wijndomeinstokhem #nederlandsewijn #limburgsewijn #mergelland #pinotnoir