Wijndomein Stokhem Pinot Noir 2017, BGA Limburg, Nederland

Wijndomein Stokhem Pinot Noir
Pinot Noir wijnen van het Mergelland, daar staat Wijndomein Stokhem uit Zuid-Limburg voor!

Op de zuidhelling van één van de steilste heuvels van Zuid-Limburg, bij de buurtschap Stokhem, ligt de 1,5 hectare omvattende wijngaard Stokhem. De wijngaard is in de periode tussen 2004 en 2007 aangeplant met alleen Pinot Noir druivenstokken (en dat is in Nederland best wel uniek te noemen). De bodem bestaat uit mergel met een toplaag van löss. Het gehele perceel is 3 hectare groot, dus er is nog een mogelijkheid om uit te breiden.

Ik probeer het nieuws rondom de Nederlandse wijnbouw zo veel mogelijk te volgen en kwam erachter dat dit voor mij onbekend wijndomein een nieuwe eigenaar heeft. Tijd voor een bezoekje, als ik toch in Zuid-Limburg ben! En dus maakte ik een afspraak, op een mistige maandagmorgen bij de wijnmakerij van Wijndomein Stokhem met Jeroen van der Eng.

In mei 2017 heeft Jeroen van der Eng de wijngaard overgenomen. Jeroen had toen al enige ervaring in de wijnbouw. Hij heeft ervaring opgedaan in een proefwijngaard in Nederweert en diverse opleidingen gevolgd in België en Duitsland. Samen met een Belgische oenoloog heeft hij in 2017 de eerste oogst op de markt gebracht. Hij komt deskundig en gepassioneerd over en heeft een duidelijke visie.

Wijndomein Stokhem

De wijnmakerij is gevestigd in kasteel Wijnandsrade in het gelijknamige dorp. Wijndomein Stokhem produceert momenteel 3 verschillende wijnen: een Blanc de Noir, een rosé uit de Pinot Noir en een rode wijn uit de Pinot noir.
Deze laatste wordt nu door mij gerecenseerd, op een later tijdstip kunt u de recensie van de rosé tegemoet zien.

De geproefde Pinot Noir heeft 9 maanden in eiken vaten gerijpt, waarvan het merendeel Frans eiken. Dit soort vaten worden gebruikt om een verfijnde houttoets te krijgen (“dienend hout” staat er op het rugetiket). De wat zwoelere tonen komen van het kleine deel dat op Amerikaans eiken gerijpt is.
De wijn heeft 13 procent alcohol en de fles wordt afgesloten door middel van een kurk.

Tijdens mijn bezoek in kasteel Wijnandsrade heb ik ook nog enkele vatmonsters geproefd van het nu al bejubelde oogstjaar 2018 en die waren veelbelovend! Dus hou dit wijndomein in de gaten, want hier gaan mooie dingen gebeuren…

Wijndomein Stokhem

Wijndomein Stokhem Pinot Noir 2017

Een heldere, medium diepe robijnrode kleur. Gemiddelde intensiteit voor rode wijn, voor een Pinot Noir is dit aan de diepe kant. In de rand purperrood uitlopend.
De neus is zuiver en fris met het fruit van kersen en blauwe bessen. Ook wat rozenbottel. Een lichte touch van vanille. Iets zuivel. Een hint van rokerigheid. Geurig, open en ook wat floraal. Een fraaie en complexe neus.
Op de tong redelijk wat tannines, die een lichte stroefheid veroorzaken. Rijp donker fruit van kersen en bessen en iets rode paprika. Daarnaast smaken van bittere chocolade en teer. Vol en geconcentreerd. Een lange, fruitige afdronk doet je nagenieten.

Een uitstekende prestatie om, in een toch wat moeilijk oogstjaar als 2017, een dergelijke wijn neer te zetten. Een jonge, stevige en uitgebalanceerde Pinot Noir uit de Limburgse heuvels. Ga er maar aan staan met een druif die niet als gemakkelijk te boek staat. En dat als eerste jaargang van dit domein. Dat belooft nog wat voor de komende jaren! Tip: licht gekoeld drinken.

Score: 15 punten.

Geschat bewaarpotentieel: nu tot 2023.
Wijndomein Stokhem Pinot Noir
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #wijndomeinstokhem #nederlandsewijn #pinotnoir #limburgsewijn