Wijndomein Stokhem Lente Chardonnay 2022, een ronde wijn met veel rijp fruit

Een Chardonnay van Wijndomein Stokhem: dat is best uitzonderlijk. Hoe dat zit kunt u hieronder lezen.

Uitzonderlijk omdat Wijndomein Stokhem volgens de website “Pinot Noir wijnen van het Mergelland” produceert. Dus was mijn gedachte: hoe kan er een Chardonnay van dit wijndomein komen?

Ik heb mij gewend tot wijnmaker Jeroen van der Eng en hij heeft mij het volgende bericht: “De laatste tijd verkopen we vooral aan de groothandel, restaurants en een paar winkels en eigenlijk niet meer zo veel aan particulieren omdat daar best veel tijd in zit en we nog steeds op redelijke afstand wonen van de wijngaard. Ook hebben we een deel van de wijngaard gerooid en zijn daar opnieuw begonnen (ook Pinot Noir), waardoor de volumes uiteraard tijdelijk wat afgenomen zijn. We hebben dat moment ook aangegrepen om uit te breiden met Chardonnay, waar we volgend jaar van verwachten te oogsten”.

Ik heb deze fles op de kop weten te tikken bij één van de verkooppunten van Wijndomein Stokhem: delicatessenwinkel van streekproducten Eyserhalte. Daar stond ook nog een Pinot Noir van dit Wijndomein. Die is ook in mijn boodschappenmand terechtgekomen en komt later aan de beurt. Eerst deze Lente Chardonnay, die ik proef in de herfst…

De Chardonnay druiven van deze wijn zijn afkomstig van een wijngaard in België (Vlijtingen). Dit staat ook aangegeven op het etiket. Jeroen liet weten dat zij destijds nog geholpen hebben met de aanplant in 2014. “In Stokhem zijn vorig jaar exact dezelfde klonen aangeplant en omdat die nog niet in productie zijn, vinden we het geweldig om op deze manier alvast de potentie van deze druiven te ontdekken. De bodem bestaat uit een bovenlaag van löss met in de onderlaag kalkhoudende mergel”.

Vinificatie te Wijnandsrade: Hele trossen geperst, het sap één nacht laten voorklaren en vergist op 17,5 graden. Na de vergisting heeft een deel malolactische fermentatie ondergaan en is de wijn 6 maanden opgevoed in RVS tanks op de lie. Één week voor de botteling is de wijn geassembleerd en gefilterd.

Wijndomein Stokhem Lente Chardonnay 2022

Een heldere, lichtgeel/groene kleur met een intensiteit van 2 uit 5.
De neus stuift het glas uit! Aroma’s van ananas, citrusfruit en perzik. Een lichte gisttoon, geroosterd brood en wat natte kalkgrond. Een neus die mij vrolijk stemt.
Op de tong rond en iets filmend. Wat tintelend ook. Rijp zoet fruit van limoen, ananas, perzik, peer en meloen. Een frisse en sprankelende smaak, die vol en vrij krachtig overkomt. Mooie, krokante zuren die goed tegenspel bieden ten opzichte van het rijpe 2022 fruit.

Een fraaie Chardonnay van Wijndomein Stokhem. Rond, sappig, zuiver en robuust, met boordevol rijp fruit. Een heerlijk glas, ook in de herfst! Ik zie uit naar de Chardonnay van eigen bodem. Wat mij betreft is dit “experiment” zeer goed geslaagd!

Score voor de Lente Chardonnay 2022 van Wijndomein Stokhem: 15,7 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *