Wijndomein Stokhem Blanc de Noir 2018, verfijnd en spannend

Een fijne witte wijn uit blauwe druiven: de Blanc de Noir van het Limburgse Wijndomein Stokhem.

Wijndomein Stokhem: alleen Pinot Noir

Op de zuidhelling van één van de steilste heuvels van Zuid-Limburg, bij de buurtschap Stokhem, ligt de 1,5 hectare omvattende wijngaard van Wijndomein Stokhem. De wijngaard is in de periode tussen 2004 en 2007 aangelegd en volledig bezet door druivenstokken waar de Pinot Noir aan hangt. (en dat is in Nederland best wel uniek te noemen). De bodem bestaat uit mergel met een toplaag van löss. Het gehele perceel is 3 hectare groot, dus er is nog een mogelijkheid om uit te breiden.

Blanc de Noir

Blanc de Noir is witte wijn gemaakt uit blauwe druiven. In dit geval uit Pinot Noir druiven. Blanc de Noir is een term die vooral bekend is van een type Champagne waarbij de Pinot Noir en/of Pinot Meunier wordt gebruikt. Een Blanc de Noir wordt verkregen door direct na het persen de schillen te verwijderen. Afhankelijk van de duur van het (korte) schilcontact ontstaat dan een witte wijn met een iets paarse/roze tint erin.
Deze Blanc de Noir draagt de Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) Mergelland, een BOB die sinds het voorjaar van 2018 is toegekend door de Europese Commissie. Dit exemplaar van Wijndomein Stokhem heeft 12,5 procent alcohol.

de wijnmakerij van Wijndomein Stokhem in Kasteel Wijnandsrade

Wijndomein Stokhem Blanc de Noir 2018

Een heldere kleur, licht strogeel met een minimale roze tint erin. De intensiteit van de kleur waardeer ik op 2 uit 5.
In de neus een mix van gele en rode appels en ananas. De geur van rozen en wat natte kalk. Zuiver, maar wel wat ingetogen.
Een iets romig mondgevoel. Rijp fruit van frambozen, appels en zoete blauwe bessen. Een beetje honing. Verfijnd en elegant van smaak met wat crispy zuren. Ik neem ook iets tannine op de tong waar. Vol en weelderig met een mooie spanning en balans. Licht kruidig/peperig in de afdronk.

Het verfijnde karakter van de Pinot Noir komt mooi tot uitdrukking in deze witte wijn. Deze Blanc de Noir heeft daarnaast body en een fraaie ronde structuur. De wijn heeft een toegankelijke smaak en hoge doordrinkfactor.

Een uitstekende score voor de Blanc de Noir van Wijndomein Stokhem: 14,9 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #wijndomeinstokhem #nederlandsewijn #limburgsewijn #mergelland #pinotnoir #blancdenoir

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *