Wijndomein de Planck Pinot Noir 2017, een soepele en speelse wijn

In het uiterste zuiden van Limburg ligt Wijndomein de Planck. Ik proef de Pinot Noir.

Wijndomein de Planck is gelegen tegen de Belgische grens, bij het gelijknamige gehucht. Eigenaresse Bernadette Crijns heeft 3 hectare aan wijngaarden tot haar beschikking. In 2008 zijn de eerste 2 hectare wijngaarden aangelegd. Vervolgens is in 2010 de 3e hectare aangeplant. De wijngaarden liggen op een voor Nederlandse begrippen grote hoogte, namelijk 230 meter. De hellingen zijn zuidoost georiënteerd en de bodem bestaat uit kalkrijke grond met löss en vuursteen (silex).
In de wijngaarden staan zowel oude (traditionele) als nieuwe rassen. Zo staat er naast de Pinot Noir, ook Johanniter, Solaris en Regent.
Er worden uit die beschikbare druivenrassen verschillende soorten wijn gemaakt: rood, wit, rosé en mousserend. Wijndomein De Planck is daarnaast een geliefde trouw- en vergaderlocatie. Verschillende goed geoutilleerde ruimtes maken dit allemaal mogelijk.

Op de proeftafel staat de Pinot Noir uit het oogstjaar 2017. U kunt deze wijn vinden in de webshop van Wijndomein de Planck. Aan een doos van 6 flessen hangt een prijskaartje van 96 euro.

Wijndomein de Planck Pinot Noir 2017

Helder en licht robijnrood van kleur. De intensiteit is 2 op een schaal van 5. In de rand zie ik wat terracotta kleur verschijnen.
Een lieflijke neus die zich redelijk opent na wat walsen. Geuren van aardbeien en zoete kersen. Een tikje aardse aroma’s geeft de neus wat meer volume.
Soepel en mals op de tong met vrij zachte zuren. Het fruit van de neus komt fijntjes terug in de smaak. Iets salmiak, licht kruidig en rinzig. Wat fragiel, elegant en rond van body. Licht verteerbaar, mede door het lage alcoholpercentage. Een beetje dropperig in de afdronk.

Deze Pinot Noir van Wijndomein de Planck is een lichte, vriendelijke en soepele rode wijn. Zuiver en speels van karakter met een goede doordrinkfactor.

Score voor deze Nederlandse Pinot Noir van Wijndomein de Planck: 13,6 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #wijndomeindeplanck #nederlandsewijn #limburgsewijn #pinotnoir