Wijndomein de Koen Cuvée Samen 2011, BGA Noord-Holland, Nederland

Wijndomein de Koen Cuvée Samen 2011

Een bekende naam voor de Wijngekken: Wijndomein de Koen, gelegen te Zuid-Scharwoude in de provincie Noord-Holland.

Waarom bekend? Welnu, de Wijngekken hebben bij Wijndomein de Koen al eens een rondleiding meegemaakt. Dat is alweer een tijdje geleden (augustus 2011), maar uiteraard is het verslag hiervan bewaard gebleven. Klik maar eens HIER op.
Onlangs ben ik in het kader van de cursus Swen 2 van Margret Weijers (Smaakvermaak) nogmaals bij de Koen geweest en het was wederom buitengewoon leerzaam. We hebben het hele proces van vinificatie nog eens doorgenomen.

Wijndomein de Koen
In 2003 is de huidige wijngaard aangelegd. Ieder jaar is een vak geplant tot 2005. De oogst is vanaf 2006 voldoende om op professionele wijze wijn te maken. Ten tijde van mijn bezoek was er recentelijk een nieuw perceeltje aangeplant.
Deze rode Cuvée Samen is een compositie van twee druivensoorten, de Rondo en de Cabernet Cortis. De wijn heeft een alcoholpercentage van 12,5 procent en kost € 13,50.
Tijdens de rondleiding heb ik al iets geproefd van deze Cuvée, ik ben echter in de gelegenheid gesteld (daarvoor mijn dank) om in alle rust een beoordeling over deze wijn te geven en dat ga ik dan ook doen!

Wijndomein de Koen

Wijndomein de Koen Cuvée Samen 2011

Een donkerrode kleur, diep en geconcentreerd. Vol in de rand en iets purper (2,7).
In de neus aards, paprika en zwarte bessen. Ook wat confiture. Wel wat gesloten (3,3).
Op de tong ronde tannines en voorzien van zachte zuren. Bessen, mint, eucalypthus en wat cassis. Zoete drop. Beetje mollig en romig. Wat lichte kruidigheid en een pepertje. Verder mals en sappig. Een smaakpalet dat doet denken aan zuidelijke streken. Ik mis wel wat spanning (6,0).
Goed gemaakt. In de Hollandse polder een bijna fluwelig zachte wijn met veel donker fruit en een medium body maken: het is een knappe prestatie (2,2).

Totaal 14,2 punten. Drinken nu tot 2016.

Ed
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!