Wijndomein Aldeneyck Riesling Brut, een fraaie mousserende kwaliteitswijn

Bij onze zuiderburen weten ze ook uitstekende wijnen te maken! Ik proef een mousserende wijn van Wijndomein Aldeneyck.

Het Belgische wijndomein Aldeneyck is gelegen in het dorpje Aldeneik, bij de plaats Maaseik, in Belgisch Limburg. In 1998 is Karel Heijnkens begonnen met de aanplant van druivenstokken (Pinot Blanc) op een helling langs de Maas. Er volgde enkele uitbreidingen van het wijngaardareaal, met de druivenrassen Pinot Gris, Pinot Noir, Chardonnay en Riesling. De totale oppervlakte bedraagt inmiddels 10 hectare. De bodem bevat, hoe kan het ook anders, alluviale afzettingen van de Maas. De rivier heeft in de loop van duizenden jaren dikke grind en kiezellagen afgezet op de oevers en midden-terrassen. Hier bovenop ligt een laag van leem.

Het klimaat van de Maasvallei, vanaf Lanaken tot Roermond, is bijzonder te noemen. Het gebied behoort tot de meest droge en warmste locatie in de Benelux. Met gemiddeld 1.800 zonuren per jaar is het gebied ook een uitschieter. De door de winning van grind ontstane Maasplassen zorgen bovendien voor een warmte-opslag en bieden bescherming tegen voorjaarsnachtvorst.

In juli heb ik een bezoek gebracht aan Aldeneyck. Wij werden daar zeer vriendelijk ontvangen en hebben op het prachtige terras enkele wijnen geproefd en wat flessen meegenomen. De wijnen maakten tijdens de “speed-date” proeverij meteen al veel indruk, mede door de uitstekende begeleiding. Aldeneyck is een prachtig wijndomein en een bezoek meer dan waard!

Eenmaal thuis heb ik de Riesling Brut ontkurkt. Deze wijn is nieuw in het assortiment van Aldeneyck. De wijn is volledig gemaakt van de Riesling druif, volgens de méthode traditionelle (2e gisting op de fles). De fermentatie en lagering heeft plaatsgevonden in roestvrijstalen tanks. Volgens het rugetiket heeft de wijn 18 maanden “sur latte” gerijpt. De dosage bedroeg 8 gram per liter. Alcohol is 12,5 procent.
Genoeg cijfertjes, ik ga proeven…

Wijndomein Aldeneyck Riesling Brut

Een heldere, strogele kleur. Stevige bubbels zichtbaar in het glas.
In de neus ruik ik in eerste instantie wat lichte brood- en gisttonen. Daarna fruitaroma’s van verse ananas en citrus. Ook een geur van buxus. De neus geeft best veel prijs, iets wat ik niet vaak tegenkom bij mousserende wijnen.
Strak en slank van smaak. Bitters van gele grapefruit en limoen. Wat zoutige mineralen. Krachtige zuren, zoals we die van een Riesling gewend zijn. Het is allemaal goed in balans en maakt een frisse, levendige indruk. De mousse is ook goed gedoseerd en zorgt voor een plezierig mondgevoel.

Deze nieuwe Riesling Brut in het assortiment van Aldeneyck is, wat mij betreft, een blijvertje! Wat een mooie kwaliteitswijn met een uitgesproken smaak is hier geproduceerd!

Score voor de Riesling Brut van Wijndomein Aldeneyck: 15,5 punten.

Aan deze fles van Wijndomein Aldeneyck hangt een prijskaartje van 18 euro (af wijngaard).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *