Wijndomein Aldeneyck Riesling 2019, hoogstaande wijn uit België

Wijndomein Aldeneyck maakt zijn uitstekende reputatie volledig waar met deze prachtige Riesling.

Het Belgische wijndomein Aldeneyck is gelegen in het dorpje Aldeneik, bij de plaats Maaseik, in Belgisch Limburg. In 1998 is Karel Heijnkens begonnen met de aanplant van druivenstokken (Pinot Blanc) op een helling langs de Maas. Er volgde enkele uitbreidingen van het wijngaardareaal, met de druivenrassen Pinot Gris, Pinot Noir, Chardonnay en Riesling. De totale oppervlakte bedraagt inmiddels 10 hectare. De bodem bevat, hoe kan het ook anders, alluviale afzettingen van de Maas. De rivier heeft in de loop van duizenden jaren dikke grind en kiezellagen afgezet op de oevers en midden-terrassen. Hier bovenop ligt een laag van leem.

Het klimaat van de Maasvallei, vanaf Lanaken tot Roermond, is bijzonder te noemen. Het gebied behoort tot de meest droge en warmste locatie in de Benelux. Met gemiddeld 1.800 zonuren per jaar is het gebied ook een uitschieter. De door de winning van grind ontstane Maasplassen zorgen bovendien voor een warmte-opslag en bieden bescherming tegen voorjaarsnachtvorst.

BOB Maasvallei

Ik proef de Riesling van het oogstjaar 2019. Een wijn die tijdens de “speeddate” op het terras van Aldeneyck al grote indruk maakte. De wijn heeft als herkomstbenaming BOB Maasvallei. In januari 2018 werd de Beschermde Oorsprongs Benaming (BOB) Maasvallei erkend door de EU. Een bijzondere gebeurtenis, omdat dit de eerste BOB is die over landsgrenzen heenloopt, in dit geval België en Nederland. 

Vinificatie

De druiven van deze Riesling zijn afkomstig van de oudste percelen, geplant in 2002, langs de Maas in Aldeneik. De most heeft 3 uur schilcontact gehad na een lichte kneusing. De fermentatie heeft plaatsgevonden in dubbelwandige inox vaten. De wijn heeft vervolgens in de inox vaten 6 maanden op de gistcellen gelegen en in die periode werd maandelijks een batonnage uitgevoerd. Alcohol is 12,5 procent en de flesafsluiter bestaat uit een kurk.

Wijndomein Aldeneyck Riesling 2019

Licht goudgeel van kleur. Iets pétillant bij het inschenken. Een bovengemiddelde kleurintensiteit.
In de neus een hintje pétrol. Boenwas en fruitaroma’s van ananas, peer en limoen. De aroma’s komen rijk en iets gerijpt over, met diepgang.
In de mond een heerlijke eerste binnenkomst. Prikkende zuren en rond rijp geel fruit. Knisperende groene en gele appels en verse ananas. Wat citroenschil. Fijne citrus-bitters en een lichte mineraliteit. Een snufje witte peper zit er ook in. Sappig en speekselopwekkend van smaak.

Schitterende Riesling van Aldeneyck! Een rijke wijn vol met spanning en complexiteit. Aldeneyck is sowieso een wijndomein om eens te bezoeken.

Score voor de Riesling 2019 van Wijndomein Aldeneyck: 16,3 punten.

Het prijskaartje van deze fles (af wijngaard) bedroeg 14 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *