Wijndomein Aldeneyck Pinot Gris 2020, frisse en strakke kwaliteitswijn

Vorige maand heb ik een bezoek gebracht aan het Belgische wijndomein Aldeneyck. Dat hier kwaliteitswijnen worden gemaakt, werd mij al vrij snel duidelijk.

Het Belgische wijndomein Aldeneyck is gelegen in het dorpje Aldeneik, bij de plaats Maaseik, in Belgisch Limburg. In 1998 is Karel Heijnkens begonnen met de aanplant van druivenstokken (Pinot Blanc) op een helling langs de Maas. Er volgde enkele uitbreidingen van het wijngaardareaal, met de druivenrassen Pinot Gris, Pinot Noir, Chardonnay en Riesling. De totale oppervlakte bedraagt inmiddels 10 hectare. De bodem bevat, hoe kan het ook anders, alluviale afzettingen van de Maas. De rivier heeft in de loop van duizenden jaren dikke grind en kiezellagen afgezet op de oevers en midden-terrassen. Hier bovenop ligt een laag van leem.

Het klimaat van de Maasvallei, vanaf Lanaken tot Roermond, is bijzonder te noemen. Het gebied behoort tot de meest droge en warmste locatie in de Benelux. Met gemiddeld 1.800 zonuren per jaar is het gebied ook een uitschieter. De door de winning van grind ontstane Maasplassen zorgen bovendien voor een warmte-opslag en bieden bescherming tegen voorjaarsnachtvorst.

BOB Maasvallei

In januari 2018 werd de Beschermde Oorsprongs Benaming (BOB) Maasvallei erkend door de EU. Een bijzondere gebeurtenis, omdat dit de eerste BOB is die over landsgrenzen heenloopt, in dit geval van België en Nederland.   

Nieuwe wijnmakerij  

In 2017 is er een nieuwe wijnmakerij in gebruik genomen met een computergestuurde pneumatische pers, roestvrijstalen (temperatuur gecontroleerde) rijpingsvaten en Franse barriques.
De verschillende wijnen worden als volgt “opgevoed”: de Pinot Blanc, Pinot Gris, Riesling en Rosé rijpen in inox cuves. De Pinot Gris barrique en Chardonnay Heerenlaak rijpen op Frans eiken vaten, net als de Pinot Noir. De mousserende wijnen worden volgens de Méthode Traditionelle gemaakt.  

“Voorproeven”

In juli heb ik een bezoek gebracht aan Aldeneyck. Wij werden daar zeer vriendelijk ontvangen en hebben op het prachtige terras enkele wijnen geproefd en wat flessen meegenomen. De wijnen maakten tijdens de “speed-date” proeverij meteen al veel indruk, mede door de uitstekende begeleiding. Voor een eerlijke recensie maak ik echter liever een proefnotitie in mijn eigen omgeving. Ik ga de komende tijd dan ook drie wijnen van Aldeneyck proeven en ik begin met de Pinot Gris uit het jaar 2020.

Wijndomein Aldeneyck Pinot Gris 2020  

Afkomstig van de oudste percelen die geplant zijn in 2002, langs de Maas in Aldeneik op de Middenterrassen. Opgevoed in inox cuves gedurende 6 maanden, met maandelijkse bâtonnage.
Een heldere, strogele kleur met een iets roze tint erin. Mooie, open neus met zuivere fruitaroma’s van perzik, abrikoos en rode appels. Iets marmelade en wat vuursteen. Vol en sappig op de tong, met een lichte stroefheid. Iets vettig. Een wit pepertje, wat citrusfruit en mollig, rijp fruit van peer en perzik. Mooie, vrij krachtige zuren bieden prachtig tegenspel. Goed in balans.

Een frisse, strakke Pinot Gris met een vleugje mineraliteit. Zeer mooi glas. Het niveau ligt hoog bij Aldeneyck!

Score voor de Pinot Gris 2020 van Wijndomein Aldeneyck: 15,8 punten.   

Aan deze fles van Wijndomein Aldeneyck hangt een prijskaartje van 14 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *