Wijnboerderij ’t Heekenbroek Johanniter 2015, gerijpt, mild en soepel

Op de proeftafel staat een Johanniter van Wijnboerderij ’t Heekenbroek. Een wijn uit 2015 die al wat flesrijping heeft ondergaan.

Wijngaard en meer

In de landelijke omgeving van de Achterhoek, bij het plaatsje Drempt, ligt Wijnboerderij ‘t Heekenbroek. Sinds 2006 staat hier een wijngaard, die nu ongeveer 2 hectare omvat. Er worden met zeven verschillende druivenrassen witte, rode en mousserende wijnen geproduceerd. Die druivenrassen zijn: Cabertin, Pinotin, Cabernet Noir, Cabernet Cortis, Johanniter, Solaris en Souvignier Gris.
Daarnaast is er een heerlijk buitenterras op het terrein, een bezoekersruimte (De Dobbe) en een uitstekende bed and breakfast (ik spreek uit eigen ervaring) met uitzicht op de wijngaard.

(terras bij de bezoekersruimte van ’t Heekenbroek)

’t Heekenbroek in de prijzen

De wijnen van ‘t Heekenbroek vallen regelmatig in de prijzen. Bij de laatste Wijnkeuring van de Lage Landen scoorden de wijnen van Job en Neeltje 2 zilveren en 2 bronzen medailles!

Meer specifiek, deze Johanniter 2015 heeft ook de nodige prijzen binnengehaald: Zilver bij de Berliner Wein Trophy 2017 Brons bij de Wijnkeuring der Lage Landen 2016 en Zilver bij PiWi-International 2016.

Wijnboerderij ’t Heekenbroek Johanniter 2015

Een heldere, licht bleekgele kleur met een groene tint. De intensiteit is 1,5/2 uit 5, dus vrij licht voor witte wijn.
De neus is ingetogen maar geeft wel wat geuren prijs: perzik, peer en citrusfruit. Daarnaast een tikje rokerig, het neigt iets naar vuursteen.
Op de tong rond, sappig en mals. Licht romig en en vrij mild in de zuren voor een Johanniter. Fruitaroma’s zoals ik die heb aangetroffen in de neus, komen mooi terug in de smaak. Ook wat gele appels en een fijne kruidigheid.

Een Johanniter uit het oogstjaar 2015, die dus al wat (fles)rijping heeft gehad. Ik proef dat de wijn duidelijk wat milder en soepeler van smaak is dan wat van Johanniter gewend zijn. Een fijne wijn.

Score: 13,2 punten.

De wijn is nu prima op dronk en zeker nog een jaar of 2 goed houdbaar.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #heekenbroek #nederlandsewijn #johanniter #achterhoek