Weinhaus Heger “Oktav” Weissburgunder 2014, Baden, Duitsland

Weinhaus Heger
Zuivere Weissburgunder van een vooraanstaande producent uit de deelstaat Baden.

Het “wijnbedrijf Heger” bestaat uit twee takken: het Weinhaus Heger en het bekende en hoog gewaardeerde Weingut Dr. Heger.
In feite worden onder de naam Weinhaus Heger de Ortsweine (Village) en Gutsweine (instapwijnen) geproduceerd en verkocht.
Onder de naam Weingut Dr. Heger worden de hoger geklasseerde VDP-wijnen Erste Lage en Grosslage verkocht.
Uitleg over het begrip “VDP” vind je in het artikel van wijngek Martin, klik HIER.

Weinhaus Heger

De druiven uit de “Oktav” serie komen van de lössterrassen gelegen in het Anbaugebiet Baden, Bereich Kaiserstuhl en Tuniberg. Hier, in het zuidwestelijk deel van Baden, ingeklemd tussen de Franse Vogezen in het westen en het Zwarte Woud in het oosten, heerst een mild klimaat.

Tijdens mijn bezoek in 2016 aan Kaiserstuhl heb ik ook de Weinstube van Heger in Ihringen aangedaan. Daar heb ik deze fles aangeschaft voor de prijs van € 10,30.
De wijnen van Heger zijn overigens bij diverse wijnspeciaalzaken in Nederland verkrijgbaar.

Tijd om te proeven…

Weinhaus Heger “Oktav” Weissburgunder 2014

Een glasheldere, licht kopergele kleur.
De neus is zuiver en bevat veel fruit zoals perzik, gele pruimen en lychee. Ook florale tonen ontbreken niet, alsmede kalk. Een lieflijk en fijn bouquet.
In de aanzet fris en droog en vrij strak in de zuren. Een bittertje van grapefruit. Mineralen. Toch ook een heel lichte vettigheid. Deze Weissburgunder heeft over het geheel een iets streng smaakpalet, zonder dat het irritant wordt. Een vleugje honing op het eind maakt het mooi af.

Weinhaus Heger “Oktav” Weissburgunder 2014 is een wijn die zuiverheid ademt. Rijk aan finesse en een fraaie balans en spanning.

Score: 14,3 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2019.