Weingut von der Mark “Engertstein” Pinot Noir 2019, verfijning uit Baden

Jürgen von der Mark is een wijnbouwer met een uitstekende reputatie. In deze “Engertstein” komt dat goed tot uitdrukking.

Wijnmaker Jürgen von der Mark is oenoloog én Master of Wine. Hij heeft dus wel “enige” kennis over hoe je een goede wijn moet maken. Hij bezit 8 hectare aan wijngaarden aan de Tuniberg, iets ten zuiden van de bekende subregio Kaiserstuhl in de wijnregio Baden. Het merendeel van de aanplant bestaat uit Pinot Noir oftewel Spätburgunder. Daarnaast staat er Weissburgunder en Grauburgunder aangeplant.
De wijnmakerij van Jürgen von der Mark is gelegen in een andere subregio, namelijk Markgräflerland (Rheinweiler). Dat is weer iets zuidelijker gelegen, richting de Zwitserse grens.

De druiven voor deze wijn komen van de Engertstein wijngaard, gelegen op de hellingen van de Tuniberg. De Tuniberg is een kalkstenen heuvel, bedekt met löss. Als je op de Autobahn Karlsruhe-Bazel rijdt, kun je de markante heuvel duidelijk zien liggen. Het warme klimaat in dit deel van Duitsland zorgt voor een goede rijping van de druiven.
Löss als vruchtbare grond kan volgens Jürgen von der Mark leiden tot overproductieve wijnstokken. Om dit tegen te gaan, stapte het bedrijf in 2007 over op biologische wijnbouw . Het afzien van minerale meststoffen en een actieve vergroening van de wijngaard dwingen de wijnstokken om diep te wortelen en ze beter bestand te maken tegen stressvolle situaties.

De fermentatie vindt plaats in roestvrijstalen en betonnen tanks. Na de vergisting, die voor het grootste deel plaatsvindt zonder het gebruik van gekweekte gist, rijpt de wijn ongeveer 15 maanden in kleine houten vaten. waarvan een deel nieuwe vaten. Het alcoholpercentage is 13,5 procent. De afsluiter van de fles bestaat uit een schroefdop.

Weingut Jürgen von der Mark “Engertstein” Pinot Noir 2019

Een heldere, licht robijnrode kleur met een gemiddelde intensiteit. In de rand bleekrood uitwaaierend.
De neus is fris en zuiver met fijne fruitaroma’s van aardbeien en kersen. Gekonfijt. Eucalypthus en wat aardse Pinot Noir geuren. Levendig, lieflijk en geparfumeerd.
Fijne, ronde tannines op de tong. Licht romig. Zoet rijp fruit, praline, iets zoethout en honing. Een tikje van die typische Pinot Noir tabak/bitterheid zit er ook in. Kruidig in de afdronk. Mals en vol van smaak.

Dit is puur en verleidelijk Pinot Noir sap. Zuiver en verfijnd met veel rijp fruit, een prachtige lengte en balans. Jürgen von der Mark weet hoe het moet. Niets meer, niets minder…

Score voor deze Engertstein Pinot Noir 2019: 17,2 punten.

Deze wijn is verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak. Een fles wisselt voor de prijs van € 22,65 van eigenaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *