Weingut Thörle Silvaner Kalkstein 2021, rijk en rond

Na de succesvolle “instap” Silvaner proef ik nu een Silvaner van Thörle die een stapje hoger staat op de kwaliteitsladder.

Begin juli heb ik de “instap” Silvaner uit het oogstjaar 2020 op de proeftafel gehad. De recensie kunt u HIER lezen. Nu is het de beurt aan de kersverse Silvaner van 2021, afkomstig uit de kalksteenrijke gronden rondom de gemeente Saulheim, een Ortswein dus. De opbrengsten liggen hier op een zeer laag niveau van ongeveer 40 tot 55 hl/ha.

Hoe is de vinificatie van deze Silvaner Kalkstein verlopen? Welnu, de Silvaner druiven worden pas in de laatste weken van oktober geplukt. Na deze selectieve oogst in verschillende fasen, afhankelijk van de rijpheid van de druiven, worden de druiven licht gekneusd en gedurende 30 uur in hun sap gelaten om een ​​betere aroma-extractie te verkrijgen. 
De most word gedurende 6 weken voor 50 procent gefermenteerd in het traditionele stukvat en 50 procent in houten tonneau van 500 liter, met natuurlijke gisten uit de wijngaard. Vervolgens rijpt de wijn ongeveer 6 maanden op de gistcellen tot aan het moment van bottelen in april 2022.

Weingut Thörle Silvaner Kalkstein 2021

Deze “Ortswein” is kraakhelder en licht strogeel in het glas. Mooie hangende tranen.
De neus is goed open en expressief. Heerlijke fruitaroma’s van peer, gele appels en ananas. Iets zuivel. Minerale tonen.
Rond van smaak met licht knisperende, precieze zuren. Fijn citrusfruit, mandarijn en golden delicious appels. Iets romig in de smaak, door de ligging op de gistcellen. Munt en wat melkzuur. Wat voller dan de “instap” Silvaner.

De gebroeders Thörle leveren weer een mooie wijn af want dit is een heerlijk rijke en ronde Silvaner met een uitstekende zoet/zuur balans. Een mooie combi met (bijvoorbeeld) een stukje rijpe Appenzeller kaas!

Score voor de Silvaner Kalkstein 2021 van Thörle: 16,2 punten.

Verschillende wijnen van Weingut Thörle zijn verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak. Deze prachtige Silvaner Kalkstein uit de jaargang 2021 is verkrijgbaar voor € 15,85.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *