Weingut Thörle Silvaner Kalkstein 2016, uitstekend gerijpt in de fles

Hoe ontwikkeld zich een wijn gemaakt van de Silvaner druif? Om die vraag te beantwoorden proef ik (voor de tweede keer) een Silvaner van Weingut Thörle.

De wijnen van de gebroeders Thörle in Saulheim (Rheinhessen) passeren met enige regelmaat mijn proeftafel. Een introductie van dit wijnbedrijf is eigenlijk niet nodig. Even kort: De gebroeders Thörle bezitten een areaal aan wijngaarden van 19 hectare die ze met de hand bewerken. De wijngaarden van Thörle rondom het plaatsje Saulheim zijn gelegen op kalkrijke bodems. Thörle werkt met verschillende druivenrassen: De belangrijkste hiervan zijn: Riesling, Silvaner, Weissburgunder, Grauer Burgunder en Spätburgunder.

Even iets over het druivenras, de “Vitis Vinifera Silvaner”. Over de oorsprong van dit oude druivenras lopen de meningen uiteen (zoals wel vaker voorkomt). Er zijn beweringen dat het ras afkomstig is uit de Kaukasus en via Oost-Europa en Oostenrijk in Duitsland terecht is gekomen, waar de druif succesvol is in verschillende regio’s als Franken, Rheinhessen, Pfalz en Nahe. Er is echter ook veel info op het internet te vinden die beweren dat de oorsprong van de Silvaner in Oostenrijk ligt. Hoe dan ook, de druif komt ook voor in het Zwitserse Wallis onder de naam Johannisberg en in de Elzas onder de naam Sylvaner. Silvaner is vorstgevoelig en voelt zich niet zo lekker op droge, stenige bodems. Wijn gemaakt van de Silvaner heeft een tijdlang het imago gehad van neutrale en weinig uitgesproken wijnen, maar dat beeld is aan het kantelen. Tegenwoordig worden er Silvaners van uitstekende kwaliteit gemaakt.

Deze Silvaner Kalkstein 2016 heeft in januari 2018 voor het laatst op mijn proeftafel gestaan. Je kunt de recensie HIER nalezen. Deze Ortswein kwam er destijds goed uit. Ik ben benieuwd hoe de wijn zich heeft ontwikkeld. En de enige manier om antwoord op die vraag te krijgen is om een fles te ontkurken…

Weingut Thörle Silvaner Kalkstein 2016

Helder en strogeel met een kleurintensiteit die ik cijfermatig waardeer op 3 uit 5. Een fraaie, volle kleur.
Open neus met fruitaroma’s van lychee en perzik. Florale geuren die doen denken aan een veld met gele bloemen. Mineraliteit, natte kalk en boenwas.
Een wat romig mondgevoel. Fruitsmaken zoals aangetroffen in de neus, aangevuld met rijpe peer. Honing en iets witte peper. Een hintje zoutige mineralen. De fijne zuren geven een tikje spanning aan het smaakpalet. Het rijpe fruit geeft daarnaast een plezierig zoete omlijsting.

Dit is een prachtige Silvaner. Een volle, rijpe wijn die goed laat zien wat de mogelijkheden zijn met deze druif. In vergelijking met mijn vorige proefervaring is de wijn rijker van smaak geworden. En dat komt uiteraard tot uitdrukking in de score. Bronzen medaille! Gaat goed met kaasfondue.

Score voor de Silvaner Kalkstein uit het oogstjaar 2016 van Thörle: 16,4 punten.

Verschillende wijnen van Thörle zijn verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak. Momenteel is de Silvaner Kalkstein uit de jaargang 2020 verkrijgbaar voor de prijs van € 14,95.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *