Weingut Thörle Schlossberg Riesling 2016, indrukwekkend

De gebroeders Thörle laten zien dat ze tot het maken van grote wijnen in staat zijn. Dat wist ik eigenlijk al, maar deze Riesling bevestigd dat nog eens…

De gebroeders Thörle bezitten een areaal aan wijngaarden van 19 hectare die ze met de hand bewerken. De wijngaarden van Thörle rondom het plaatsje Saulheim in de regio Rheinhessen zijn gelegen op kalkrijke gronden.

Deze Riesling komt van de Lage Schlossberg. Deze “heuvel” ligt ten noordwesten van Saulheim. Schlossberg is gericht op het westen en de wijnstokken staan op een hoogte tussen de 170 en 230 meter boven zeeniveau. Schlossberg is door zijn westelijk gerichte positie, wat koeler dan de Lagen Hölle en Probstey.
De bodem van Schlossberg bestaat uit diepe klei- en kalksteenmergel met ijzeroxiden. Een bodem die zeer langzaam opwarmt, maar de warmte en water zeer goed opslaat. Aan één kant wordt Schlossberg door de omringende heuvels goed beschermd tegen de wind. Aan de andere kant is er een directe, tunnelachtige verbinding met de Rijn door het Selztal, waardoor warme lucht uit het Rijndal naar de Schlossberg stroomt, zelfs op koude herfstdagen. De Rieslings van de Schlossberg zijn meestal zeer mineraal, delicaat, aards en voorzien van een mooie zuurgraad. Ik ga het proeven… 

Weingut Thörle Schlossberg Riesling 2016

Helder, licht goudgeel van kleur. Vrij intens. Iets parelend in het glas.
Delicate neus met een licht aroma van pétrol erin. Bloemenhoning en boenwas. Mooie minerale hinten van natte steen en ijzer. Fruitaroma’s van perzik en abrikoos.
Op de tong iets romig. Best opvallend, ik ervaar geen strakke Riesling zuren, maar meer van een gematigd kaliber. Appels van het ras golden delicious, ananas, peer en limoen. Honing, appelstroop. Gerijpt van smaak met een formidabele spanning tussen de fijne zuren en het zoete, rijpe fruit. Homogeen, perfect in balans.

Riesling van een hoog, complex niveau. Een fenomenale zoet/zuur balans. Thörle laat het weer zien!

Score voor de Riesling Schlossberg 2016 van Thörle: 17,7 punten.

Deze wijn heb ik bij Thörle in Saulheim aangeschaft. Prijskaartje destijds (maart 2018): 24 euro. Recente jaargangen zitten rond de 35 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *