Weingut Thörle Scheurebe 2019, sprankelend citrusfruit en een mooie balans

Van Weingut Thörle proef ik een wijn die gemaakt is van een wat minder bekend druivenras: Scheurebe.

De oplettende lezer zal zijn opgevallen dat ik wel vaker wijnen proef van Weingut Thörle, gelegen in het wijngebied Rheinhessen. En dat is niet zonder reden: er komen gewoon uitstekende wijnen vandaan die een goede prijs/kwaliteit verhouding hebben. Nog even ter introductie:

Sinds 2006 zijn de gebroeders Christoph en Johannes Thörle “in charge” bij Weingut Thörle, gelegen in het plaatsje Saulheim. Ter oriëntatie: Saulheim ligt zo’n 20 km ten zuidwesten van de stad Mainz. Thörle omvat zo’n 19 hectare aan wijngaarden.
De belangrijkste druivenrassen zijn: Riesling, Silvaner en de verschillende Burgunders (Spätburgunder, Weissburgunder en Grauburgunder). Daarnaast wordt er ook Sauvignon Blanc en Chardonnay verbouwd.
Thörle heeft echter ook nog een klein perceel met oude wijnstokken (door vader aangeplant in de jaren ’80) van de witte Scheurebe staan in de Lage Schlossberg. Schlossberg is een op het westen gerichte heuvel, tussen de 170 en 235 meter boven zeeniveau, met een bodem van klei en kalkmergel.

Scheurebe is een druif die in 1916 is ontstaan uit een kruising van Riesling en Sylvaner, althans dat was in eerste instantie de aanname. Inmiddels is uit (DNA) onderzoek gebleken dat niet de Silvaner maar de onbekende Bukketrebe is gebruikt bij de kruising. Scheurebe werd en wordt vooral gebruikt bij de productie van zoete wijnen. Echter, deze succesvolle druif wordt tegenwoordig steeds vaker gebruikt voor meer droge wijntypen.

Deze Scheurebe van Weingut Thörle is gebotteld in een slanke fles met schroefdop. Het alcoholpercentage is 13 procent. De wijnen van Thörle zijn verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak. Het prijskaartje wat aan deze fles Scheurebe hangt: € 12,95.

Weingut Thörle Scheurebe 2019

Een heldere, licht citroengele kleur met een intensiteit van 2 op een schaal van 5.
De neus is wat ingetogen. Citrusfruit (limoen en ananas) en een snufje bloemenhoning. Ook wat minerale aroma’s en iets grassig. Frisse geuren domineren.
Die ingetogenheid van de neus ben ik snel vergeten in de mond! Vol, rijk en geconcentreerd van smaak. Iets tintelend. Heerlijke citrussmaken, gedroogd geel fruit, grapefruit bitters en zoutige mineralen. Sprankelend en sappig met een mooie zoet-zuur spanning.

De gebroeders Thörle laten met deze Scheurebe zien dat er uitstekende droge wijn valt te maken met deze druif. De wijn heeft prachtige zuren die net iets minder uitgesproken zijn dan bij Riesling. Dit is een mooie, spannende wijn vol met citrusfruit.

Een prima score voor de Scheurebe van Weingut Thörle: 15,3 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #weingutthoerle #rheinhessen #scheurebe #deutscheweine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *