Weingut Thörle Saulheimer Schlossberg Riesling 2016, Rheinhessen, Duitsland

Thoerle Schlossberg Riesling
Weingut Thörle in Rheinhessen heeft een uitstekende reputatie. Dat bewijzen ze wederom met deze prachtige Riesling.

Sinds 2006 zijn de gebroeders Christoph en Johannes Thörle “in charge” bij Weingut Thörle, gelegen in het plaatsje Saulheim. Even ter oriëntatie: Saulheim ligt zo’n 20 km ten zuidwesten van de stad Mainz. Thörle omvat zo’n 19 hectare aan wijngaarden.
De belangrijkste druivenrassen zijn: Riesling, Silvaner en de verschillende Burgunders, zoals Spätburgunder, Weissburgunder en Grauburgunder. Daarnaast wordt er ook Sauvignon Blanc en Chardonnay verbouwd.

Deze Riesling is afkomstig van wijngaarden die gelegen zijn op de Lage Schlossberg. De Schlossberg is gericht op het westen en heeft daardoor een iets koeler mikroklimaat dan de andere Lagen van Thörle (Hölle en Probstey). De wijngaarden liggen hier goed beschut door omringende heuvels, op een hoogte tussen 170 en 235 meter. De bodem bestaat uit klei en kalkmergel. Deze bodem zorgt ervoor dat de warmte van overdag goed bewaard blijft en dat het water wordt vastgehouden.

De Schlossberg Riesling uit het mooie oogstjaar 2016 heeft 12,5 procent alcohol. De prijs van deze Saulheimer Schlossberg Riesling bedroeg € 24 (af-wijngaard).
De wijnen van Thörle zijn in Nederland verkrijgbaar bij verschillende wijnspeciaalzaken.

Weingut Thoerle

Weingut Thörle Saulheimer Schlossberg Riesling 2016

Een glasheldere kleur, strogeel met een gemiddelde intensiteit voor witte wijn. Licht bleekgeel uitlopend in de rand.
De neus is fris en zuiver en opent zich goed. Citrusfruit, gele appel en ananas. Wat ook goed loskomt is de geur van natte kiezels en kalk. Ik associeer dit met mineraliteit. Een tikje Riesling-rokerig. Geraffineerde, subtiele neus.
Goed vol in de mond, sprankelend en een beetje ijzerig. Fruit van limoen en appel. Prachtige bitters die doen denken aan gele grapefruit. Wat een schitterende zoet-zuur balans! Een licht samentrekkend mondgevoel. Fris, mondreinigend, rijk en uitgebalanceerd. Warm in de fraaie afdronk.

Intense, slanke, pure en spatzuivere Riesling van hoge kwaliteit. Geconcentreerd sap. Ze zijn goed bezig daar bij Weingut Thörle. Dit is niet de eerste wijn die ik van dit Weingut proef en de kwaliteit is constant goed.

Score: 16,7 punten.

Geschat bewaarpotentieel: nu drinken tot 2026.
Weingut Thoerle
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #weingutthoerle #rheinhessen #riesling