Weingut Thörle Saulheim Silvaner Kalkstein 2018, sehr gut!

Mooie Silvaners komen zeker niet alleen uit de regio Franken. Bij Thörle in de regio Rheinhessen weten ze ook wel raad met deze druif.

De broers Christoph en Johannes Thörle hebben sinds 2006 de leiding over het familiebedrijf in het plaatsje Saulheim. Saulheim ligt zo’n 20 kilometer ten zuidwesten van de stad Mainz, in het noordelijk deel van Duitslands grootste wijngebied: Rheinhessen.

De broers Thörle bezitten een areaal aan wijngaarden van 19 hectare die ze met de hand bewerken. De wijngaarden van Thörle rondom Saulheim zijn gelegen op kalkrijke bodems. Thörle werkt met verschillende druivenrassen: De belangrijkste hiervan zijn: Riesling, Silvaner, Weissburgunder, Grauer Burgunder en Spätburgunder.

Het imago van Silvaner

Even iets over het druivenras, de “Vitis Vinifera Silvaner”. Over de oorsprong van dit oude druivenras lopen de meningen (zoals wel vaker voorkomt) uiteen. Er zijn beweringen dat het ras afkomstig uit de Kaukasus en via Oost-Europa en Oostenrijk in Duitsland is terecht gekomen, waar de druif succesvol is in verschillende regio’s als Franken, Rheinhessen, Pfalz en Nahe. Er is echter ook veel info op het internet te vinden die beweren dat de oorsprong van de Silvaner in Oostenrijk ligt. Hoe dan ook, de druif komt ook voor in het Zwitserse Wallis onder de naam Johannisberg en in de Elzas onder Sylvaner. Silvaner is vorstgevoelig en voelt zich niet zo lekker op droge, stenige bodems. Wijn gemaakt van de Silvaner heeft een tijdlang het imago gehad van neutrale en weinig uitgesproken wijnen, maar dat beeld is aan het kantelen. Tegenwoordig worden er Silvaners van uitstekende kwaliteit gemaakt.

De met de hand geplukte druiven voor deze wijn worden na een inweking langzaam vergist waarbij uitsluitend gebruik wordt gemaakt van de van nature op de druif aanwezige “wilde” gisten. Die vergisting gebeurt voor een deel in eikenhouten vaten. De wijn wordt gebotteld na ongeveer zes maanden rijping op de gistcellen.

Saulheim Silvaner Kalkstein 2018 is een Ortswein, verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak. De adviesprijs van deze wijn ligt zo rond de 15 euro.

Weingut Thörle Saulheim Sivaner Kalkstein Trocken 2018

De wijn lacht je fonkelend helder toe in het glas. Licht goudgeel met een gemiddelde kleurintensiteit.
In de open neus een fraaie fruitmix van perzik, nectarines, een vleugje citroen en mandarijn. Die laatst genoemde fruitaroma tref ik wel vaker aan in wijn van de Silvaner. Mooie aroma’s, breed en zuiver.
Rond, sappig en vol in de eerste aanzet. Een marmelade bittertje. Gele appels, perzik en confiture. Fijne zuren en een iets zoutige, minerale touch. Vrij slank en verfijnd van body met een mooie balans. Kwaliteitswijn.

De Silvaner geeft mooie wijnen met een typerend geur en smaakpalet. Een palet wat het houdt tussen Riesling en Weissburgunder in. Dit exemplaar van Thörle is uitstekend geslaagd en kan zeker nog 5 jaar ouderen.

Score voor de Thörle Saulheim Silvaner Kalkstein 2018: 15,6 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #weingutthoerle #rheinhessen #silvaner #deutscheweine


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *