Weingut Thörle Saulheim Silvaner Kalkstein 2016, Rheinhessen, Duitsland

Thörle Saulheim Silvaner
Niet echt vaak op de proeftafel: wijn uit de Silvaner druif.

De jonge broers Christoph en Johannes Thörle hebben sinds 2006 de leiding over het familiebedrijf in het plaatsje Saulheim. Saulheim is gelegen in de buurt van de stad Mainz, in het noordelijk deel van Duitslands grootste wijngebied: Rheinhessen.

De wijngaarden rondom Saulheim zijn gelegen op kalkrijke bodems. Het bedrijf verbouwd verschillende druivenrassen: De belangrijkste zijn: Riesling, Silvaner, Weissburgunder, Grauer Burgunder en Spätburgunder.

Christoph en Johannes Thörle bewerken de 19 hectare van het wijngoed helemaal met de hand. De met de hand geplukte druiven worden na een inweking langzaam vergist waarbij uitsluitend gebruik wordt gemaakt van de van nature op de druif aanwezige gisten. Die vergisting gebeurt voor een deel in eikenhouten vaten.
De wijn wordt gebotteld na ongeveer zes maanden rijping op de gistcellen.

Saulheim Silvaner Kalkstein 2016 is een Ortswein, verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak. De adviesprijs van deze wijn ligt zo rond de 16-17 euro.

Geladen met deze kennis ontkurken wij de fles en schenken de wijn in…

Thörle Saulheim Silvaner Kalkstein 2016

Een heldere kleur, strogeel en fonkelend.
De neus is lieflijk. Wat florale tonen (viooltjes), verder het fruit van limoen, perzik en gele appels. Iets honing en natte steen, het laatste associeer ik met mineraliteit.
Redelijk zacht op de tong. Milde zuren op de achtergrond en een verfijnde kruidigheid. Beetje vettig, vanille en een nootachtig bittertje. Fruit van perzik en gele pruimen. Mooi zuiver van smaak. Een goede body en lengte.

Thörle Saulheim Silvaner Kalkstein 2016 is een vriendelijke, zachte wijn met veel finesse en raffinement. De Silvaner laat zich van zijn beste kant zien.

Score: 14,7 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2020.