Weingut Thörle Probstey Spätburgunder 2015, stevig rood uit Rheinhessen

Weingut Thörle heeft een uitstekende reputatie. Ik proef er één van de Lage Probstey, gemaakt van de Spätburgunder druif.

Sinds 2006 zijn de gebroeders Christoph en Johannes Thörle “in charge” bij Weingut Thörle, gelegen in het plaatsje Saulheim. Even ter oriëntatie: Saulheim ligt zo’n 20 km ten zuidwesten van de stad Mainz. Thörle omvat zo’n 19 hectare aan wijngaarden.
De belangrijkste druivenrassen zijn: Riesling, Silvaner en de verschillende Burgunders (Spätburgunder, Weissburgunder en Grauburgunder). Daarnaast wordt er ook Sauvignon Blanc en Chardonnay verbouwd.

Over Probstey

Deze wijn is afkomstig van de Einzellage Probstey. De wijngaard Probstey is gelegen op een op het zuiden gerichte heuvel, met een hellingsgraad van maximaal 35 procent, tussen de 120 en 170 meter boven zeeniveau. De bodem bestaat uit kleimergel, leem en kalksteen. Probstey staat beplant met stokken waaraan Riesling, Silvaner en Spätburgunder druiven hangen. Bij de vinificatie heeft een schilweking van 20 tot 30 dagen plaatsgevonden. De wijn heeft een houtopvoeding ondergaan van 20 maanden in barriques. Het alcoholpercentage is 13 procent.

Verschillende wijnen van Thörle zijn in Nederland verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak. Ter indicatie: ik heb voor deze fles een bedrag van 29 euro (af wijngaard) afgetikt.

Weingut Thörle Saulheimer Probstey Spätburgunder 2015

Helder, vrij diep donkerrood (zeker voor Spätburgunder). Een kleurintensiteit van 3,5 op een schaal van 5. In de rand zie ik een lichte bruinrode ontwikkeling.
De neus kenmerkt zich door aroma’s van rijp fruit van kersen en rode bessen. Wat confiture en vanille. Aardse geuren die doen denken aan een nat bos in de herfst.
In de eerste aanzet aardig wat tannines op de tong, die zorgen voor enige stroefheid. Een volle smaak met opwekkende zuren. Bessen en zwarte kersen, zoethout en zoute drop. Iets straf en drogend in de mond. Een gelaagd en vrij stevig smaakpalet.

Deze Spätburgunder komt wat jong en robuust over. Het is ook een wat donkere en gesloten wijn en dat is niet direct wat ik van een Spätburgunder verwacht. Ik denk dat deze kwaliteitswijn nog wat flesrijping nodig heeft om zich helemaal te openen. Probstey Spätburgunder 2015 heeft absoluut potentieel en geduld is in dit geval een schone zaak.

Een goede score voor deze Spätburgunder van Thörle: 16 punten.

Zoals gezegd adviseer ik om deze wijn minimaal een jaartje of drie flesrijping te gunnen, om er optimaal van te kunnen genieten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #weingutthoerle #rheinhessen #spatburgunder #deutscheweine