Weingut Thörle Probstey Spätburgunder 2015, niet geheel overtuigend

Weingut Thörle uit de regio Rheinhessen heeft een uitstekende reputatie. Meerdere wijnen zijn door mij al gerecenseerd. Ik stort mij nu wederom op deze Spätburgunder uit de Lage Probstey.

Ik zeg “wederom” omdat deze wijn zo’n drie geleden al eens in mijn glas is terechtgekomen. Ik vond het wel weer eens tijd voor een “herijking”. De wijn is inmiddels ruim 7 jaar oud, dus ben ik benieuwd naar de ontwikkeling ervan.

Deze wijn is afkomstig van de Einzellage Probstey. De wijngaard Probstey is gelegen op een op het zuiden gerichte heuvel, met een hellingsgraad van maximaal 35 procent, op een hoogte tussen de 120 en 170 meter boven zeeniveau. De bodem bestaat uit kleimergel, leem en kalksteen. Probstey staat beplant met stokken waaraan Riesling, Silvaner en Spätburgunder druiven hangen. Bij de vinificatie heeft een schilweking van 20 tot 30 dagen plaatsgevonden. De wijn heeft een houtopvoeding ondergaan van 20 maanden in barriques en is ongefilterd gebotteld. Het alcoholpercentage is 13 procent.

Ik heb dit exemplaar destijds gekocht op het Weingut in Saulheim. Voor wie op zoek is naar wijnen van Thörle: ff googlen, want ze zijn in Nederland verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak.

Weingut Thörle Probstey Spätburgunder 2015

Fonkelend robijnrood in het glas, met een gemiddelde kleurintensiteit. In de rand bleekrood uitwaaierend.
Op de stille spiegel een bescheiden vrijgave van aroma’s. Na enig walsen komt de neus lekker los: donkere pruimen en kersen. De geur van nat kreupelhout en natte aarde. Iets rokerig. Mooi zuiver.
Licht drogende tannine op de tong en gehemelte. Donker fruit van bramen en kersen. Wat vanille en bonbons. Een vrij slanke body, niet heel vol. Goed geïntegreerde zuren die een fijne frisheid geven. Een tikje boers in de afdronk.

Een elegante Spätburgunder waarin ik toch wat mis. Ik kon er in eerste instantie niet meteen een vinger op leggen, maar gedurende het proeven wist ik het: ik mis gewoonweg wat volume en fruit in de smaak. Het donkere fruit is ver op de achtergrond aanwezig. Natuurlijk is dit geen slechte wijn, maar de wow-factor ontbreekt. En dat mag je van een wijn met deze “statuur” wel een beetje verwachten.

Score voor de Probstey Spätburgunder 2015 van Thörle: 15,8 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *